Ruim vier ton voor mobiliteitsmanagement WERV

16 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De WERV-regio heeft 415.000 euro aan subsidie binnengehaald voor het uitvoeren van een programma om slim werken en slim reizen te stimuleren. Dit geld is beschikbaar gesteld door minister Camiel Eurlings op advies van de Taskforce Mobiliteitsmanagement onder leiding van Lodewijk de Waal.

De taskforce wil in korte tijd het aantal autobewegingen in de spits reduceren. Daarvoor maken overheden, werkgevers en werknemers afspraken. Bijvoorbeeld om ‘het nieuwe werken’ mogelijk te maken. Hierdoor hoeft niet iedereen tegelijk naar kantoor, maar kan het reizen over de dag worden verspreid. Ook wordt gekeken naar manieren om de auto te laten staan: meer fietsen en het openbaar vervoer gebruiken.

Klimaateffecten

Bijzonder voor de WERV-regio is dat naar de klimaateffecten wordt gekeken: ,,De files ontstaan in de spits doordat er dan een paar auto’s ‘teveel’ zijn. Als je een paar procent van het aantal auto’s uit de spits kunt halen, los je een belangrijk deel van de files op. Hierdoor wordt de bereikbaarheid van bijvoorbeeld Wageningen vergroot. En doordat het verkeer beter doorstroomt, heb je veel minder energie verspild aan stilstaan. Wij denken daarom dat een afname van CO2-uitstoot van twintig procent haalbaar is”, zegt Mariëtte Kroes, portefeuillehouder Mobiliteit en Bereikbaarheid van de WERV-samenwerking en wethouder van de gemeente Wageningen.

Het geld wordt voor de helft door de regio zelf opgebracht. De vier WERV-gemeenten, maar ook de provincies Gelderland en Utrecht dragen daarin bij. ,,De overheid zorgt voor het overzicht en het coördineren van het hele programma. De werkgevers voeren zelf projecten uit en nemen deel aan verschillende pilots.”

Dit betekent dat naast de gesubsidieerde projecten nog veel meer gebeurt aan het bevorderen van de mobiliteit. Kroes: ,,Vaak hebben maatregelen, zoals het aanbieden van een fiets van de zaak of het bevorderen van televergaderen, een hele korte terugverdientijd. En heel vaak zijn dit soort maatregelen voor werkgevers kosteloos.”

Carpoolaward

Om de bedrijven te helpen met het opzetten van projecten die het autogebruik terugdringen, is in het gebied een Mobiliteitsmakelaar aangesteld. Ruben van den Hamsvoort heeft in Ede het mobiliteitsmanagement opgezet in het kader van een door de EU gesubsidieerd programma. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft hiermee inmiddels de Gelderse carpoolaward gewonnen.

De overheden en bedrijven hebben een convenant getekend, dat een looptijd heeft tot ten minste 1 januari 2011. De deelnemers profiteren van elkaars ervaringen en werken intensief samen. Op dit moment nemen de volgende organisaties deel: Gemeente Wageningen, Gemeente Ede, Gemeente Rhenen, Gemeente Veenendaal, Wageningen Universiteit en Researchcentrum, Johannus Orgelbouw, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Keygene, Seminis, Emerson Process Management, Menzis. Het convenant wordt ook ondersteund door Provincie Gelderland, Provincie Utrecht, Wagenings Ondernemers Contact, Edes Bedrijven Contact, Kamers van Koophandel Centraal Gelderland en Utrecht.

In 2010 zal het aantal deelnemende organisaties nog verder toenemen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie