Kuipers ziet af van ontwikkeling 'kop van de Parkweg'

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Kuipers Real Estate ziet voorlopig af van nieuwbouw aan de 'kop van de Parkweg'. Dit liet de Edese projectontwikkelaar Jan Kuipers dinsdag in een brief weten aan het gemeentebestuur.

Onlangs besloot de gemeenteraad om niet de hele verpauperde 'kop' ineens aan te pakken, maar alleen de panden die haar eigen bezit zijn. Bij deze keuze worden de panden van tien particuliere eigendommen gelaten voor wat ze zijn en hoopt de gemeente dat zij zelf op eigen initiatief mee zullen gaan in nieuwbouw of grondige renovatie. Als vanzelfsprekend werd hierbij verwacht dat Kuipers zijn acht panden ook nieuw zou bouwen.

Overeenstemming met Kuipers om een totale aanpak met volledige nieuwbouw te realiseren liep vast in de complexe structuur van de vele partijen en een te hoge kostenpost voor de gemeente. Nu trekt Kuipers zich dus bij de alternatieve optie terug en wil de projectontwikkelaar helemaal niet meer bouwen.

Rentes

Kuipers schrijft dat de financiële bijdrage van de gemeente niet genoeg is om zijn bouwvolume (acht panden) opnieuw te realiseren. Dat geld gaat volgens Kuipers reeds op aan de kosten voor tijdelijke voorzieningen, bovenwijkse voorzieningen en rentes op de panden die de gemeente aankocht.

,,De financiële afdekking wordt nog verder uitgehold door een nog kleiner bouwvolume'', vindt Kuipers, die bovendien denkt dat er parkeerproblemen zullen ontstaan bij de gekozen aanpak. Ook vindt de Edenaar dat het niet meer voldoet aan de insteek van het Masterplan dat architecten en stedebouwkundigen op hebben gesteld. Zo zouden de achtergevels en kroegen in het oorspronkelijke plan verdwijnen, maar zou dit in het nieuwe plan niet meer het geval zijn. Kuipers verklaart verder dat in zijn ogen de afdeling grondzaken van de gemeente spreekt over het alternatieve plan, ,,zonder enige concrete planvorming, invulling en een financiële onderbouwing''.

De projectontwikkelaar is duidelijk teleurgesteld dat het oorspronkelijke plan om de gehele 'kop' te vernieuwen, na zes jaar onderhandelen, niet doorgaat. Het resultaat van het plan lag er op 5 december 2008, waarbij het parkeerprobleem opgelost zou zijn, de kosten geoptimaliseerd en voldaan een de stedelijke randvoorwaarden. ,,Het toenmalige tekort was kleiner dan nu door de afdeling RO wordt beschreven.'' Daarna kwamen er volgens Kuipers andere cijfers op tafel voor een alternatief plan.

Nog niet verhuurd

De ondernemer verklaart dat zij haar panden, die nog niet verhuurd zijn, opnieuw gaat verhuren en wil daarbij wel gebruik maken van subsidieregelingen voor het opknappen van de gevels van de panden.

Kuipers zegt verder dat hij gebruik zal maken van de zogenoemde precontractuele positie, die voort zou vloeien uit zes jaar onderhandelen, waarbij de financiële gevolgen juridisch onderbouwd zullen worden. Nog niet duidelijk is wat hiervan exact de gevolgen zullen zijn.

Ten slotte houdt de projectontwikkelaar nog een slag om de arm, mocht de gemeente terugkomen op haar besluit. ,,Dan zijn we uiteraard bereid om op de ontstane situatie in te spelen'', aldus Kuipers.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie