Schaffelaarreeks bestaat 35 jaar en brengt 50 delen voort

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - De Schaffelaarreeks, een van de imprints van BDU Boeken, viert dit jaar een jubileum. Niet alleen is het 35 jaar geleden dat de reeks werd gestart, afgelopen weken zijn ook deel 49 en 50 verschenen. Het vijftigste deel is zeer toepasselijk 'Voorthuizen, veel vertier en eenen tamelijken bloei' en is onlangs gepresenteerd.

Dit is het zesde dorp rond Barneveld waarvan de gehele geschiedenis in boekvorm verschijnt. De delen Kootwijk, een parel in het zand en Garderen, baken in het groen zijn inmiddels uitverkocht. De delen Zwartebroek & Terschuur, Stroe en De Glind zijn nog steeds verkrijgbaar.

In de Schaffelaarreeks verschijnen titels over de Veluwe met uiteenlopende historische onderwerpen. Het onderwerp is altijd lokaal, heeft een licht wetenschappelijk karakter en is voorzien van noten en bronvermelding. De auteur heeft eigen onderzoek verricht, zodat het boek altijd een aanvulling is op bestaande titels. Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van archieven en bestaande titels, maar door het onderzoek wordt altijd nieuwe kennis toegevoegd en is het nooit een samenvatting van al bestaande titels.

De inhoud wordt beoordeeld door de redactiecommissie, die momenteel uit zeven personen bestaat en ieder hun eigen specialisme meebrengen. Daarnaast is het van belang dat er voldoende fotomateriaal beschikbaar is om het boek mee te illustreren. Een redactiecommissie, momenteel bestaand uit zeven personen, speurt naar onderwerpen en auteurs.

Kippenlijn

De serie, ooit begonnen met 'Een historisch hoekje der Veluwe', heeft al een aantal ontzettend leuke titels opgeleverd. Wat te denken van Konings Kunst, over de Veluwse broers die met hun schilderkunst tot de impressionisten behoorden en in de kring rond Van Gogh verkeerden. Of de boeken over spoorlijnen rond Amersfoort Sporen rond de Lange Jan en Een eeuw Kippenlijn en het inmiddels uitverkochte Amersfoort-Kesteren. Komend jaar wordt de start gemaakt voor een boek over een busmaatschappij.

Verder zijn dankbare onderwerpen geschiedenis van dorpen, gemeenschappen of verenigingen, straatnamen, kunst of poëzie, maar vooral de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn terug kerende thema's.

In de Schaffelaarreeks zijn de volgende delen bijvoorbeeld leverbaar: 50. Voorthuizen, veel vertier en eenen tamelijken bloei; 49. Het Hoogeland, kolonie voor bedelaars en landloopers; 48. Luchtoorlog boven Ede; 47. De hei is groot genoeg, Belgische vluchtoorden op de Veluwe, vluchtoord Ede 1914-1918; 46. Onafzienbare Heidevlakten, Belgische vluchtoorden op de Veluwe, vluchtoord Nunspeet 1914-1918; 45. Konings Kunst van Parijs tot de Veluwe; 44. Molukse gemeenschap Vaassen 1958-2008; 43. Barnevelds Woordenboek; 42. De Glind, gewonnen uit weerspannig woud; 41. De hutten van het Barrebos, enclave; 40. Sporen rond de lange Jan; 39. De Biesen… sama sama rasa! 33. Ede in Wapenrok, twee eeuwen militaire geschiedenis in de gemeente Ede; 32. Een eeuw kippenlijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie