Jan Pijkeren prolongeert titel 'snelste schaker' De Cirkel

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - Ook dit jaar werd weer heftig gestreden om de titel 'snelste schaker' bij De Cirkel. Een traditie waarmee de eerste seizoenshelft wordt afgesloten met de strijd om de Open Hof Bokaal. De snelste schaker is niet altijd de beste schaker van een vereniging. Maar bij De Cirkel lijkt met deze traditie te worden gebroken. Hoewel wat moeizamer dan vorig jaar verlengde Jan Pijkeren zijn titel. Omdat Pijkeren ook in de interne competitie (derde) zich laat gelden, mag van deze jongeling de komende jaren veel worden verwacht.

Omdat de weersomstandigheden de deelnemers van buiten Ede parten speelden, kwamen deze keer slechts 24 spelers in actie. Maar het in vergelijking met voorgaande edities geringere aantal deelnemers, had geen enkele invloed op de strijd waarmee werd gespeeld.

Nu is snelschaken vaak een combinatie van kunde, snelheid en geluk. Drie ingrediënten die aan Jan Pijkeren, zo is al vaker vastgesteld, wel besteed zijn. De beperkte speeltijd (vijf minuten per persoon per partij) is vaak onvoldoende is om de finesses van een zet te doorzien. Toch is snel vast te stellen wie op het inmiddels onmisbare internet aan snelschaken doet. Bekend is dat spelers als Martijn Bakker, Anne Postma, Jef van Swieten en Thomas Slijper, met enige regelmaat op dit medium zijn te bewonderen.

Zoals gezegd kreeg Pijkeren de titel zeker niet cadeau. Vooral Carel de Vries kwam met snode plannen naar denksportcentrum De Open Hof. Hij wist de titelhouder in de voorronden over de knie te leggen. Na de voorronden (negen partijen) bleek dat Martijn Bakker zeven punten had behaald. Een kwintet spelers (Carel de Vries, Anne Postma, Jan Pijkeren, Thomas Slijper en Peter van der Wijngaart) eindigden op een halve punt achterstand.

Kruitdampen

Uit dit zestal moest uiteindelijk de ware snelschaak kampioen opstaan. Na het optrekken van de kruitdampen bleken Martijn Bakker en Jan Pijkeren (die weer van angstgegner Carel de Vries verloor) gelijk te zijn geëindigd. Beide spelers leden slechts een nederlaag. Maar omdat Bakker het onderlinge duel van Pijkeren verloor mocht laatstgenoemde zich tot keizer van De Open Hof laten kronen. Carel de Vries werd derde voor achtereenvolgens Peter van der Wijngaart, Anne Postma en Thomas Slijper.

De tweede groep werd gewonnen door Hans van de Weteringh voor Jef van Swieten en Dick Wenning. In de derde groep legde Wouter Havinga voor Marijn Dekker en Ben Zee beslag op de ereplaatsen. Groep vier werd gewonnen door de jongste snelschaker allertijden Lucas de Vries. Hij bleef Tom Smit en Jaap van den Brink voor. Na veel strijd, waarin de jongelingen Jan Pijkeren, Wouter Havinga en Lucas de Vries, de oudjes het nakijken gaven, bleef het nog lang gezellig in De Open Hof.

Foto: Jan Pijkeren (links) prolongeert schaaktitel

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie