Carbidschieten viert jubileum

23 december 2009 om 00:00 Nieuws

Vroeger was het carbidschieten een kwestie van blikjes in de lucht schieten. En was er best wel wat gezeur met het afschieten van vuurwerk, herinnert Jonkers zich. ,,Dat zie je in de dorpen om ons heen ook heel veel. Op de manier zoals wij het doen centraliseer je alles. En heb je iedereen bij elkaar. Door slager Wilbrink aan de Harskamperweg wordt erwtensoep verstrekt. Iedereen kan een lekker bakje erwtensoep nemen. En de mensen in de buurt zorgen voor warme chocolademelk en glühwein. En anderen zorgen weer dat er een kratje bier bij is.”

‘Beetje laden, beetje water en dan knallen’ OTTERLO – De leden van de Carbid Vereniging Otterlo (CVO) staan klaar om van het jaarlijkse carbidschieten op oudejaarsmiddag op een terrein aan de Van Pothovenlaan een groot succes te maken. De laatste twee keer werd het Otterlose evenement ingeluid door intussen oud-burgemeester Tineke Netelenbos en de huidige burgemeester Cees van der Knaap. CVO viert het tweede lustrum. ,,Het carbidschieten wordt al weer de tiende keer gehouden”, vertelt CVO-woordvoerder Ferdi Jonkers.

door Jan de Boer

De eerste keer was het carbidschieten kleinschalig. Er kwam een mannetje of dertig kijken. ,,Het afgelopen jaar waren er drie- tot vierhonderd mensen bij het carbidschieten. Het carbidschieten begint 31 december om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Bij het carbidschieten in Otterlo worden oude melkbussen weggeschoten. Melkbussen die tegenwoordig niet zo makkelijk te krijgen zijn. En waar de leden van de CVO naarstig op zoek zijn.

Zelf hebben de Otterloërs iets van vijfentwintig bussen. Ook komen er carbidschieters uit andere plaatsen naar de ‘parel van de Veluwe’. ,,We gebruiken de melkbussen continue. Een beetje laden, een beetje water erbij en dan knallen. Er komen ook nog wat jongens uit Wekerom en Harskamp met eigen melkbussen.”

Ferdi Jonkers, en hij niet alleen, geniet met volle teugen van het carbidschieten. ,,Wat er zo leuk aan is? Van vroeger uit ken je het. Toen deed je het niet georganiseerd. Het knalt gewoon fantastisch. Het is leuk dat de bal wel tachtig meter de lucht inschiet. Het is de klap, de spanning en de sensatie,” zegt hij met een grijns op zijn gezicht.

Ook vindt Jonkers het mooi dat het carbidschieten in de loop der jaren steeds verder is uitgebreid. ,,Dat er dan weer mensen komen met nog grotere bussen, die dan nog wat verder weg schieten.” Bij het carbidschieten staat de veiligheid bovenaan. CVO organiseert het allemaal zonder subsidie. ,,En zonder gezeur en gezeik.”

De toeschouwers hebben tijdens het carbidschieten een gezellige middag. ,,Vroeger gingen wij met kleine blikjes door het dorp. Toen waren wij een stukje jonger. En had je niet zo veel geld. Dat gebeurt ook nog wel. Maar over het algemeen komt iedereen naar het veld, waar wij het carbidschieten houden”

,,Daar ook is wat drinken, wat drinken en gezelligheid voor iedereen. Aan carbid kun je makkelijk komen, ja. Dat is geen enkel probleem. Het carbid halen we bij de fietsenmaker in Harskamp. Hij verkoopt het nog gewoon netjes. Gerard Mulder is daar voor ons altijd goed druk mee,” besluit Ferdi Jonkers.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie