'Blauw op straat' tijdens Eerste Kerstdag

30 december 2009 om 00:00 Nieuws

EDE - ‘Meer blauw op straat’ is een kreet en een wens die nogal wat burgers in de mond nemen. Dat werd tijdens Eerste Kerstdag 's avonds door de Hermandad heel letterlijk genomen. Er waren - in het kader van een project - extra veel dienders op de been, omdat op grond van de cijfers bekend is dat inbrekers vaak toeslaan tijdens de feestdagen. Er werd in specifieke wijken gesurveilleerd die dikwijls doelwit zijn van het inbrekersgilde.

,,Je ziet de emotie in hun ogen, want er worden vaak spullen vernield of meegenomen waar een stuk gevoel bij zit. Denk bijvoorbeeld aan spullen van een overleden oma of persoonlijke foto’s op een gestolen laptop.’’ Dat zegt Sami Ozdemir over zijn ervaringen met slachtoffers na een woninginbraak. Hij is de politieagent die de kar trekt van het project tijdens de feestdagen.

,,Als de dagen korter worden, neemt de hoeveelheid woninginbraken toe. Bedenk bovendien dat inbrekers vooral tijdens feestdagen hun slag willen slaan, zodat je eind december kunt spreken van een te verwachten piek in een piek’’, motiveert politievoorlichter Suzanne van Dijk de projectactie.

Het gaat daarbij om drie doelen. Ten eerste moeten burgers zich bewust worden dat woninginbraak ook in hún wijk plaats kan vinden en niet zo naïef moeten zijn te denken dat het aan hun deur voorbij zal gaan. Ten tweede zal de politie met een fors aantal dienders herkenbaar in uniform en onherkenbaar surveilleren, te voet, met de fiets en in de auto. Ten derde geeft de politie preventietips, onder meer via de website www.politiekeurmerk.nl (kopje preventieve maatregelen), zoals geen vakantie-informatie plaatsen op websites.

,,We willen natuurlijk voorkomen dat er inbraken plaatsvinden. Via paadjes achter woningen zien inbrekers hun kans schoon om een huis binnen te komen. Slechte verlichting een dichte begroeiing is funest. Een forse lamp die aanflitst bij beweging is heel goed. Dit waarschuwt ook buren. Sowieso is het zaak dat mensen goed opletten als ze personen zien lopen die zich verdacht gedragen. Burgers zijn de oren en ogen van de politie. Bij heterdaad-aanhoudingen zijn we vaak getipt door de buren. Zij moeten snel naar ons bellen via 112’’, aldus Ozdemir.

Volgens hem gaat het bij woninginbraken zo langzamerhand om ,,astronomische cijfers’’ qua aantal, afgezet tegen voorgaande jaren. Hij vindt het belangrijk dat burgers meteen melding maken. ,,Alle informatie is nuttig. Want dikwijls lijken er weinig aanknopingspunten, maar sommige gegevens kunnen ineens tot een ‘match’ leiden in een andere inbraakzaak’’, voegt Van Dijk toe.

De politie wil woninginbraken aanpakken, omdat het gaat om de plek die de veilige thuishaven van een ieder moet zijn. ,,Na een inbraak zijn mensen vaak angstig en hebben ze moeite om de dagelijkse routine op te pakken.’’ Dat is ook de reden om inbraken terug te dringen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie