Plastic soepzootje

30 december 2009 om 00:00 Nieuws

Vandaag kreeg ik ‘Plastic Heroes’ in de bus. De gemeente stuurde mij een eco-verantwoorde envelop met plastic zakken en een uitleg. Het oranjerode mannetje op de zak is de held, met de handen in de zij. Want...het is de bedoeling dat we na het papier, gft, glas en chemisch afval ook onze plastic vuilnis apart verzamelen.

Hartstikke goed, want onlangs las ik over de zogenoemde ‘plastic soep’ die in de Grote Oceaan drijft. En dat is niet zomaar een groentesoepie dat u met de Kerst nog naar binnen slurpte. Nee, het is een kunststofarchipel die in het zeewater drijft, waarvan de oppervlakte wordt geschat op één tot vijftien miljoen vierkante kilometer. Het gebied kan meer dan honderd miljoen ton aan afval bevatten. Hoe immens groot is dat?

De Nederlandse rockband PB2 heeft er zelfs een complete CD aan gewijd met de titel ‘Plastic soup’, onder de indruk van dit wanstaltige gevolg van onze wegwerpmaatschappij.

De Noordzee zal ongetwijfeld ook niet verschoond zijn van deze plastic deeltjes. Ze worden door vissen aangezien als plankton en daarom gegeten. Nu sterven hierdoor (via de voedselketen) al dieren als de zeeschildpad en de albatros. Maar hoe lang duurt het nog dat er een haring op ons bord ligt met plastic graten? Stik er niet in.

Opwekkend verhaal heh?! Laten we daarom maar de ‘plastic hero’ uithangen. Lastig, want je kunt niet meer alles bij elkaar knikkeren. Maar het is goed voor ons milieu en het levert ook nog wat op: vloerbedekking, fleecekleding, automaterialen, tennis- en golfballen. Weg met dat plastic soepzootje!

Freek Wolff

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie