Lambert Kisteman doet na vertrek het eerste jaar ‘niets’

30 december 2009 om 00:00 Nieuws

De in Nieuwleusen geboren Kisteman kwam door zijn trouwen in De Klomp terecht. Tegenwoordig is hij eigenaar van KRB Reclame in Barneveld. ,,Per ongeluk eigenlijk ben ik in de reclamewereld terecht gekomen. Ik ben mijn loopbaan begonnen bij de Union fietsenfabrieken in Nieuwleusen. Daar heb ik op de reclameafdeling gewerkt. Daar kwam ik er achter dat het leuk werk was. Later ben ik in de verkoop terecht gekomen. In 1984 kwam ik bij het Reformatorisch Dagblad als acquisiteur. Toen ik er daar tien jaar op had zitten, dacht ik ‘dit ga ik niet doen tot mijn vijfenzestigste’. En dacht ‘zou er nog meer zijn’.”

DE KLOMP - Na zestien jaar, waarvan vier jaar als fractievolger en twaalf jaar als gemeenteraadslid, stopt de 51-jarige Lambert Kisteman met het raadswerk voor de SGP in de gemeente Ede. De laatste jaren was hij fractievoorzitter voor die partij. De positie wordt na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 overgenomen door Nico van der Poel. ,,Gezien mijn leeftijd stop ik. Je gaat op routine draaien. Dat is niet goed. Ik merk het zelf nu, dat ik alles al eens een keer heb gezien en heb meegemaakt.” door Jan de Boer

Later zocht men daar een bureaumanager. ,,Daar heb ik ook tien jaar gezeten. In 2004 kon ik het bedrijf overnemen. En in 2005 was ik eigenaar. We hebben veel klanten, bedrijven, scholen en stichtingen. We zitten door het hele land.” Toen hij achttien jaar oud was, was Lambert Kistenman al politiek geïnteresseerd. ,,Met mijn vader ging ik naar de landelijke partijdagen van de SGP in Utrecht. Op een na heb ik ze vanaf die tijd allemaal meegemaakt. Die ene keer zat ik in militaire dienst en kon ik niet.”

Toen Kisteman in Zwolle kwam te wonen kwam hij in contact met de SGP. ,,Ik bezocht de vergaderingen daar regelmatig en had al snel een bestuursfunctie. Van het een kwam het ander. Goed voordat ik daar overal ingerold was, verhuisde ik naar De Klomp. En sloot ik mij hier aan bij de kiesvereniging. Hier ging ik weer naar de vergaderingen en volgde het werk. En dan kom je op de lijst voor de gemeenteraad.”

De eerste vier jaar was Kisteman fractievolger. Daarna gemeenteraadslid. En na twee jaar volgde hij Willem Vastenhoud op als fractievoorzitter. ,,Het meebeslissen en het meekijken van hoe dingen tot stand komen, trekt mij aan in de politiek. Er zijn in mijn beleving veel mensen die een grote mond hebben, weten alles beter, maar staan wel keurig langs de kant. En steken geen poot uit. Daar houd ik niet van. Als je kritiek hebt, vind ik het prima, maar doe dan ook wat.”

Kisteman vindt het frustrerend dat de SGP wel mee mag kijken, maar met zes raadszetels bijna nooit deel uitmaakt van het college van burgemeester en wethouders. ,,Vooral de laatste keer heeft dat best pijn gedaan. Of ik dat partijen verwijt? In de politiek spreek je niet echt over verwijten. Het zijn allemaal politieke keuzes, die andere partijen maken. Ik vind wel dat het CDA daarin niet zo’n eerlijke rol heeft gespeeld. Wethouder Dekker kan wel allerlei verhalen houden over richtingen die vertegenwoordigd moeten zijn. Hij kijkt niet verder dan de richtingen die hij noemt.”

De andere partijen in Ede vinden dat er met SGP over zaken als bijvoorbeeld de zondagrust, cultuur en sport, niet valt te ‘regeren’. Kisteman is het daar niet mee eens. ,,Kijk maar eens naar buurtgemeenten waar het wel kan. Ook in de Staten. Ze geven ons in Ede niet de ruimte om als wethouder af en toe een minderheidstandpunt in te nemen. In Barneveld krijgt de SGP-wethouder dat keurig en het werkt daar goed.”

Kisteman vervolgt: ,,Als ik terugkijk, heb ik wel gemerkt dat je - als je in het college zit - meer kunt bereiken dan als gewoon raadslid. Dat is zo, daar kun je natuurlijk vier jaar gefrustreerd over zijn. Maar we moeten wel verder. We zijn gewoon wettig gekozen en proberen toch onze inbreng op een andere manier aan te wenden. Als ik de twaalf jaar terugkijk, is de inbreng van de SGP heel sterk gericht geweest op het belang van de buitendorpen in de gemeente Ede. Ik heb gevoel dat andere partijen dat wat makkelijk laten liggen.”

De SGP heeft volgens Kisteman ook altijd gevochten om het echte authentieke Ede voor zover dat mogelijk is nog een beetje te bewaren. ,,Ook als het gaat om de mensen die het moeilijk hebben in de samenleving. Ook zijn wij sobere boekhouders. Ede is wat dat betreft nog een redelijk gezonde gemeente. Wel hadden we het geld op bepaalde zaken anders willen uitgeven. Maar we kunnen de wethouders in de afgelopen periode niet verwijten dat zij roekeloos met geld zijn omgesprongen.”

De fractie SGP heeft relatief veel jonge raadsleden. ,,Dat was ook nodig. Toen ik kwam waren er vrij oude mannen. Je moet tijdig stoppen voor een verjonging. Men wil niet alleen oude mannen zien. Jongeren als bijvoorbeeld Arnold Versteeg, die er goed op zitten, heb je nodig. Jonge honden vergalopperen zich wel eens. Toch houden ze je wel bij de les. In Ede hebben we een actieve jongerengroep. Ik heb het bestuur geadviseerd jongeren op de lijst te zetten.”

Voorlopig doet Lambert Kisteman niets. ,,Ik heb thuis gezegd, dat ik het eerste jaar van maart 2010 tot maart 2011 geen baantjes of functies aanneem. Diversen mensen hebben al gevraagd of ik wat voor hen kan betekenen of dat ik ergens wil bijspringen. Het eerste jaar doe ik dat niet. Mijn jongste dochter is zestien en weet niet anders dan dat ik door de week nooit thuis ben. En dat ik nooit ergens anders tijd voor had. Een andere dochter gaat in Kongo wonen. Daar hoop ik ook eens naar toe te gaan.”

Het wordt tijd voor een SGP-wethouder. De partij heeft bewust ingezet met Breunis van der Weerd als kandidaat. ,,De verhoudingen in de raad kunnen best anders zijn in de komende periode. Vroeger had ik ambities om wethouder te worden, nu niet meer. Het eigen bedrijf gaat voor. Dat vraagt zoveel tijd.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie