,,Gaan voor minimaal 6 zetels’’

30 december 2009 om 00:00 Nieuws

Naam: Nico van der Poel

Geboren: 27 oktober 1964 in Ede

Gezin: vrouw en vijf kinderen

Beroep: adviseur in accountancy

Hobby: orgelspelen, tuinieren

In gemeenteraad sinds: 2002

Politiek actief sinds: 1997

EDE - De SGP Ede start op maandag 11 januari 2010 met de verkiezingscampagne. De aftrap wordt verzorgd door Tweede Kamerlid Bas van der Vlies. In meerdere dorpen van de gemeente Ede zal de SGP van zich laten horen. De speciale verkiezingscaravan, die vier jaar geleden ook gebruikt werd, wordt weer van stal gehaald. ,,De burgers dienen zich in hun leefomgeving veilig te voelen,” zegt SGP-lijsstrekker Nico van der Poel, die voor minimaal zes zetels gaat. door Jan de Boer

Tijdens het bezoek van Van der Vlies wordt meteen ook het verkiezingsprogramma van de SGP gepresenteerd. Nico van der Poel is voor de eerste keer lijsttrekker. Veiligheid is één van de belangrijkste punten voor de SGP bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. ,,Bijvoorbeeld in de wijk Veldhuizen moeten de inwoners zich veilig voelen. Daar moet hard aan gewerkt worden. Het is nog steeds niet afgerond. Er zijn nog steeds problemen. We willen dat er meer toezicht op straat door de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren komt.”

Ook moet er cameratoezicht komen in overlastgebieden. ,,Als dat in het buitengebied noodzakelijk is, zou dat ook kunnen, ja.” De gemeente moet qua waarden en normen geloofwaardig zijn, vindt de SGP-lijsttrekker. ,,We horen nog te veel, dat de gemeente afspraken niet nakomt. En dat correspondentie te lang blijft liggen. Als er een brief binnenkomt, moet er daadwerkelijk actie worden ondernomen. Het moet niet zo zijn dat de burger moet vragen waarom hij geen reactie krijgt.”

Dat betekent niet dat er gemeentepersoneel bij moet. ,,Er moet efficiënter worden gewerkt.” De buitendorpen staan hoog op de ladder bij de SGP. Daar heeft de partij veel kiezers zitten. ,,In Ede Stad hebben we ook veel kiezers,” nuanceert Nico van der Poel. ,,De woningbouw moet zo snel mogelijk in de buitendorpen komen waar de behoefte het grootst is. Waarom het zo lang duurt? Je krijgt de handen er wel voor op elkaar, maar in bepaalde dorpen gebeurt nauwelijks wat.”

Een uitzondering is volgens Van der Poel Ederveen. ,,In Wekerom gebeurt niets. Dat moet zo gauw mogelijk gebeuren. Ook woningbouw voor startende jongeren. En dan het liefst in het eigen dorp. Er komen nu mogelijkheden in Lunteren. Maak daar dan ook gebruik van. Doet de gemeente niet genoeg? Men zit er te weinig bovenop, ja. Als wij in het college komen zal dat wel gebeuren.”

Ook een belangrijk punt voor de SGP is meer ruimte voor agrarische bedrijventerreinen. ,,Bijvoorbeeld vergistingsinstallaties. Je kunt een goede combinatie maken met de stroomvoorziening, waarbij je gebruik maakt van duurzame middelen als vergistingsinstallaties en zonnecollectoren. Het is een nieuw fenomeen, maar waarom zou dat niet kunnen. Wij willen de agrariërs beschermen. Daar waar je het groen wilt houden, moet je het ook groen houden. We gaan de bestemmingsplannen goed in de gaten houden.”

De SGP wil geen koopzondagen. ,,De rustdag is ons niet voor niets gegeven.” Van der Poel wil dat er in de aanbestedingsregels meer ruimte komt voor de kleinere plaatselijke bedrijven. ,,Niet alleen voor de grote bedrijven. De gemeente Ede zal in de komende tijd achttien miljoen moeten bezuinigen. ,,Er zijn wel wat mogelijkheden om te bezuinigen. Cultura hoeft geen zes miljoen subsidie te krijgen.”

De SGP gaat voor een efficiencyslag. ,,Je moet je afvragen of al die nota’s geschreven moeten worden. De enorme bedragen van de externe inhuurkrachten mogen ook wel eens onder de loep worden genomen. Er wordt veel te veel vergaderd met veel te veel mensen. Eventuele ontslagen sluiten wij niet uit. Er moeten forse maatregelen getroffen worden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie