,,We willen lik-op-stukbeleid”

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Vier jaar geleden was wethouder Wilke Dekker de lijsttrekker. ,,De trend van het dualisme is dat de fracties de inhoud van het beleid bepalen. De bestuurders zijn de wethouders, die de zaken uitzetten. Dat onderscheid heb je de laatste jaren kunnen zien. Dat heeft zich er ook in geuit, dat bij de CDA de fractievoorzitter de lijsttrekker is.” Naast lijsttrekker is Komdeur voor het CDA de tweede kandidaat voor het wethouderschap. ,,Het is te vroeg om te zeggen waar mijn voorkeur qua portefeuille naar uitgaat. Je moet nu eerst de kiezer laten spreken.”

Naam: Bert Komdeur Geboren: 30 april 1963 Gezin: vrouw, twee kinderen Beroep: overheidsmanager Hobby: lezen, fietsen, tuinieren In gemeenteraad sinds: 1998 Politiek actief sinds: 1984 EDE - Het CDA in Ede gaat er vanuit, dat de partij ook na de gemeenteraadsverkiezingen twee wethouders kan leveren in het college van burgemeester en wethouders. Dat zou betekent dat lijsttrekker Bert Komdeur naast de huidige CDA-wethouder Roel Kremers tot het college toetreedt. ,,We gaan voor een goede verkiezingsuitslag,” zegt Komdeur. door Jan de Boer

Bij het CDA springt er een aantal kerntaken bovenuit. ,,Leiderschap, fatsoen en respect, gemeenschapszin, veiligheid en rentmeesterschap.” Leiderschapschap volgens Komdeur omdat de gemeente in deze tijd van crisis nog veel te wachten staat. ,,Grote ombuigingen. Het CDA is altijd de partij geweest, die de leiding neemt en niet weg loopt voor verantwoordelijkheden.”

Het CDA is al jarenlang een bindende factor, zo stelt Bert Komdeur. ,,We willen dat graag blijven. En daarin willen wij graag de leiding nemen. Er is tegenwoordig een heel ander klimaat. Veel populisme komt opzetten. Er wordt wel veel geroepen. Te weinig resultaat, omdat het te veel extreem is. Het CDA is een partij, die oplossingen aandraagt. Daar zetten wij ons echt op in. De ombuigingen moet je op een sociaal verantwoorde manier over de jaren heen gaan doorvoeren.”

Komdeur vervolgt: ,,En dan vooral op grond van onze uitgangspunten, de beginselen van onze partij. We moeten omzien naar elkaar. Echt de christelijke notie van naastenliefde. Vooral in deze tijd van crises willen wij opkomen voor de mensen, die in de problemen zijn gekomen. En die niet gelijk een belangenbehartiger achter zich hebben staan als bijvoorbeeld een vakbond. Ook bedrijven, die in moeilijkheden zijn gekomen. Vooral voor die groepen willen wij er voor zorgen, dat zij in de komende jaren ook perspectief houden en krijgen in Nederland.”

De samenleving heeft er volgens de CDA’er veel behoefte aan, dat er op een prettige manier met elkaar wordt omgegaan. ,,Ik zie ook in Ede verruwing en anonimisering in de samenleving. De kersttoespraak van de koningin heeft mij bijzonder aangesproken. Wij willen de gemeenschappen in de wijken en in de dorpen in Ede stimuleren. Gemeenschappen zijn verenigingen, sport en cultuur, maar ook kerken. Plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten, waar men niet anoniem is.”

,,Waar mensen elkaar leren kennen, is er respect,” meent Komdeur. ,,Mensen leven nu te veel langs elkaar heen. Wij willen initiatieven stimuleren.” De overheid moet mensen in staat stellen meer verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf, maar ook voor de ander, aldus Komdeur. ,,We moeten niet alles van de overheid verwachten. Op één punt wel. En dat is veiligheid. Dat mag de overheid nooit uit handen geven.”

,,Als er meer fatsoen en respect is en mensen meer verantwoordelijkheden nemen, komt het met de veiligheid beter. Veel mensen staan nu machteloos te kijken en durven niet meer. De politie is te anoniem geworden. Er moet meer respect voor de politie komen. De politie moet weer een gezicht in de wijken en dorpen worden. Op een normale manier moet je iets kunnen aangeven. We willen een lik-op-stuk-beleid.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie