‘Jansen Almanak 2010’

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Mag ik alle Edenaren, en hun dierbaren overzee, een zeer verdraagzaam en gelukkig 2010 wensen?

‘Another year over, and what have we done’ uit ‘Happy Xmas (War is Over)’ van John & Yoko schalde tijdens de kerstdagen weer uit menig luidspreker. Lennon blijft inspireren. Mijn goede voornemens kregen daardoor een impuls. Ik plak er nog een nostalgisch jaartje aan vast.

Já, gemeente. Het wordt me het jaartje wel, lees ik net in de ‘Jansen Almanak 2010’. Op 3 maart, twee dagen nadat de gemeente de laatste fietspaden van sneeuw heeft ontdaan, vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats.

Zoals verwacht verliest de PvdA fors, en wint D66 twee zetels. Twee kandidaten grijnzen breeduit; Marcèl van Dalen en Koos van Boven. Laatstgenoemde wil met GemeenteBelangen en zijn vijf zetels natuurlijk gráág meeregeren. Wel slim overigens om de invoering van een referendum op het laatste moment als ‘speerpunt’ te gebruiken.

Koninginnedag wordt een topper. Nagenoeg het hele land beseft dat het vriendelijker moet. De politie hoeft alleen in actie te komen voor een dier in nood. Een dronken kok in het buitengebied had de oranjebitter per abuis in de viskom gegoten.

Op maandag 7 juni om 12.00 uur loeien in geheel Ede de alarminstallaties. Het blijkt om een test te gaan.

Niemand minder van Anni Friesinger, die in Vancouver brons won op de 1500 meter, is aanwezig bij de Skeelerronde van Otterlo. Dat organisator Rob Hummelen een weekje bij Louis van Gaal te gast is geweest, werpt vruchten af. In een mix van vloeiend Duits, Fries en Nedersaksisch, staat de Otterloër Anni te woord.

De opening van de Heideweek wordt een enorm succes. Binnen twee dagen is het Openluchttheater uitverkocht. In de wandelgangen gaan stemmen op alsnog uit te wijken naar Hoekelum, maar de buurt mag er voorlopig absoluut geen weet van krijgen.

Het voetbalseizoen wordt geopend met een topper. In de hoofdklasse treffen Bennekom en DTS Ede elkaar. De gebroeders Van Eck zorgen voor een 1-1 gelijkspel.

De aankomst van Sinterklaas blijkt weer een doorslaand succes. Opmerkelijk is wél dat niet burgemeester Cees van der Knaap de goedheiligman ontvangt, maar loco-burgemeester Koos van Boven. Het feit dat Van Boven de sint télkens met voorzitter aanspreekt, doet vermoeden dat het misschien niet de échte Sinterklaas is?

De ‘Jansen Almanak’ wenst u tenslotte prettige kerstdagen, en een gelukkig 2011 toe.

Henny Jansen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie