Cirkelaar Remy Mouthaan moeilijk te verslaan

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Oliebollenschaak", zo typeerde een schaker deze speelronde bij De Cirkel. Hij doelde kennelijk op de kwaliteit van zijn partij. Of dat voor elke partij opging was nog maar de vraag. Wel werd duidelijk dat de korte winterstop zijn sporen had nagelaten. Winstkansen verdwenen soms als sneeuw voor de zon. Anderen haalden weer opgelucht adem. De eerste nederlaag van het nog zo prille jaar was afgewend. De avond begon mooi. Nadat de traditionele gelukwensen waren uitgewisseld hield voorzitter Jan Blokpoel een inspirerende toespraak. Dat zette de liefst zesenveertig aanwezige schakers op 'scherp'. De strijd op de 64 velden ontbrandde. Zoals gezegd werd met kunst en vliegwerk aanvallen het hoofd geboden. Tot bijna middernacht stond de schaakzaal bijna letterlijk maar zeker figuurlijk in vuur en vlam. Na het optrekken van de kruitdampen kon de balans worden opgemaakt.

Tom Pronk bleef na een wat teleurstellende remise tegen Jef van Swieten aan kop. Wel zag hij Jan Pijkeren en Martijn Bakker de achterstand wat verkleinen. Dat de laatste daarin slaagde was een klein wonder. De gehele avond meende Bakker dat Benjamin tenHolte de betere kansen had. Maar Bredero zei het al: 't Kan verkeren'. Zo ook achter het schaakbord. Winstpakker was deze week Thomas Slijper (6e). De talentvolle schaker die ook nog bij Bennekom voetbalt steeg door de winst op Rob Heynis vier plaatsen.

Opvallend was ook de rol van Remy Mouthaan. Hij is hard op weg zichzelf tot 'remisekoning' van De Cirkel te kronen. Mouthaan behaalde zijn elfde (!) gelijke spel. Hij blijkt moeilijk te verslaan. Toch is zijn spel nimmer saai. Integendeel het zijn vaak lange boeiende partijen. Zo ook deze keer. Paul Numan beet na 41 zetten zijn tanden stuk op de witte stelling. Ook bewijst Mouthaan dat kennis, kunde, sportiviteit maar vooral schaakplezier hand in hand gaan bij De Cirkel.

Koploper

Tom Pronk opende als de bekende vuurpijl de partij. Van Swieten zag de raket aankomen maar kon deze niet keren. Een gezonde pion werd verloren. Pronk leek aan de goede kant van de score te zitten. Het enige wat Van Swieten restte was verdedigen. Zelfs een tweede pion ging verloren. Maar dan haalt het 'fenomeen' vaak het beste uit zichzelf. Pronk was wat onattentheid. De torens gingen van het bord. Ondanks dat Van Swieten een 2e pion verloor was hij 'spekkoper'. Pronk moest lijdzaam toezien dat een stelling met lopers van ongelijke kleur overbleef. Ondanks dat de partij nog enige tijd voortkabbelde was remise een logisch resultaat. ,,Dat was mijn enige kans", verzuchtte Jef tevreden. Pronk was al naar huis. Een illusie armer maar nog wel koploper.

Jan Pijkeren had kennelijk een nieuw schaakboek gekocht. Hij schotelde Cees Hoek, de althans bij De Cirkel onbekende, 'Flohr-Mikenas English Opening' voor. Fit leverde groot ruimtelijk overwicht op. Cees Hoek moest toezien dat de zwarte loper werd teruggedrongen. ,,Hoek kwam nog goed terug. Gelukkig koos hij niet voor een waarschijnlijk sterk stukoffer. Zijn stelling werd te passief waardoor zetdwang hem de das omdeed", oordeelde Jan klip en klaar.

Achtervolgers

Marijn Bakker en Benjamin ten Holte zetten een vreemde stelling op het bord. Ten Holte pareerde de witte dame dreiging subliem. Bakker dacht met dame d6 zwarts ontwikkeling te kunnen stoppen. Maar hij had buiten de waard gerekend. Benjamin wist de dames te ruilen. Ook won hij daardoor drie tempo's. De druk op de stelling van Bakker werd verhoogd. Het leek wel een duizendklapper. Bakker verzonk in diep gepeins. Hij dwong zijn tegenstander tot stukkenruil. Zijn loperpaar bleek daarna sterk. De zwarte koning werd onder vuur genomen. Ten Holte verdedigde waar kon. Uiteindelijk moest hij een pion prijs geven. Dat werd hem fataal. ,,Ik ben er weer. Maar vraag niet hoe. Ik dacht al een paar keer aan opgegeven. Maar dat woord ken ik eigenlijk niet. Dat was mijn geluk", glunderde Martijn.

Dat laatste deed ook Thomas Slijper. In een ultra ingewikkeld eindspel (twee torens versus de dame) wist hij Rob Heynis te verschalken. Zover kwamen Bootsman en De Vries niet. Beide spelers wisten niet van wijken. De uiteindelijke remise was terecht.

Sportief

Was het sportiviteit? Was de energie op? Het bleef een prangende vraag. Uiteindelijk eindigde de partij tussen Ben Zee en Jelle Bottema in remise. Daarmee leek laatstgenoemde te weinig te krijgen. Bottema kwam aanzienlijk beter uit de opening. Zijn half open c-lijn bleek goud waard. Zee wist op miraculeuze wijze de stelling te kantelen. Jelle pikte een vergiftigde pion mee. Verloor daardoor wel een kwaliteit. Het pleit leek beslecht. Zeker toen Zee een toren offerde tegen twee paarden. Het eindspel was voor Ben Zee technisch gewonnen. Maar zoals wel vaker was Ben in behoorlijke tijdnood. Slechts honderd seconden restte hem de winstweg te vinden. In gierende tijdnood werd ook nog een toren cadeau gedaan. Bottema bood op dat moment remise aan. Zee, slechts 35 seconden op de klok, haalde opgelucht adem. Jelle kon er wel om lachen. ,,Ik heb straal verloren gestaan. Wellicht had ik doordat ik een zee van tijd tenopzichte van collega Zee had wel kunnen winnen. Maar het is beter zo", aldus de sportieve nestor.

Anne Postma leek Fedde Kingma aan de zegekar te rijgen. ,,Dat is mijn probleem. Zoveel winstkansen. Maar welke te kiezen", zei Anne. Kingma liet het maar op zich af komen. In de slotfase gaf Postma een kwaliteit weg. Hij vlocht nog wel wat valletjes in de stelling. Kingma wist 'pat' te vermijden en streek de onverwachte zege op.

Ambitie

Hoewel het resultaat dat nog niet laat zien heeft Teun van Roekel zeker wel schaakambities. Deze keer was Jan Blokpoel hem nog te sterk af. ,,Had ik maar wat meer tijd", zegt Van Roekel. ,,Ik kom niet aan een goede voorbereiding toe. Maar wellicht gaat dit binnenkort veranderen", lacht hij geheimzinnig. Het lijkt er op dat Van Roekel de komende zomerpauze daarvoor gaat benutten. Wordt 2010 zijn schaakjaar?

Dat lijkt het wel te zijn voor de jongste schakers. Eerst hield Milko van Golberdinge tweede teamspeler Wouter Havinga knap op remise. Nog beter deed Lucas de Vries het. De zege op Anton Spronk mag gerust een verrassing worden genoemd. Peter van der Wijngaart is ook op de weg terug. Dat moest Jaap van de Brink aan den lijve ondervinden. Ook Roel Bor is heel wat van plan. In een langdurige maar boeiende partij zadelde hij Eip Janssen op met zijn vijfde achtereenvolgende nederlaag.

.

Contact

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Uitslagen interne competitie

Bij Hartsuiker - Smit, Van den Berk - De Feijter, Eshuis - Van der Vos, Bakkenes - Nagel en Van Esch - Ziegler werd het 1-0. De partijen Nienhuis - Wenning, Verduyn - Di Pietro en Banga - Faasse eindigden in 0-1. Remise speelden: Degenhart - Aalbers en Bomhof - Pasveer.

Stand aan kop

1. Pronk 936,00

2. Pijkeren 865,67

3. Van Swieten 829,50

4. De Vries 745,67

5. Bakker 705,00

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie