Verhalenbundel Titanen van Troje

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De top drie van de verhalenwedstrijd ter ere van het 30-jarige bestaan van Boekhandel Het Paard van Troje is al bekend. In willekeurige volgorde strijden Matthijs den Dekker, Jeanette Guérain en Frank Dorst om de eerste prijs. De uitreiking is zaterdag 9 januari vanaf 17.00 uur in de boekhandel aan de Torenstraat, dan wordt ook bekend welk verhaal als de beste uit de bus komt. ,,De tien verhalen komen in de bundel ‘De Titanen van Troje’ te staan,” vertelt eigenaar Theo Hofstede.

door Jan de Boer

Theo en Julia Hofstede namen Het Paard van Troje vijf jaar geleden over. Mijntje Roos startte ooit met de boekhandel, later samen Joosje Oosthuys. Het 30-jarige jubileum was volgens het tweetal een goede aanleiding om iets speciaals te doen. Zo werd eerder al ‘Het Shetlandpaard van Troje’ gehouden. Voor de ouderen werd iets speciaals bedacht. ,,We dachten ‘er gaan hier heel veel boeken de deur uit, we willen ook wat verhalen terug hebben van de mensen’. Dus laat de mensen maar eens een verhaal schrijven. Laat de beste winnen.”

Bijna honderd verhalen, met een maximum aan 1.500 woorden, werden er bij Het Paard van Troje ingeleverd. De jurering was lastig, aldus Hofstede. ,,Veel mensen ken je, je hebt daar een binding mee. En die moet je gaan jureren.” Het onderwerp waarover geschreven werd was vrij, tenminste als het verhaal maar fictie was. Om ‘verlost’ te worden van de jurering en de wedstrijd leuker te worden, vroeg Hofstede aan een aantal uitgeverijen of zij leukste verhalen door hun redacteuren te laten lezen. ,,Daar wordt de wedstrijd ook veel leuker van.”

Hofstede vervolgt: ,,Als een beginnend schrijver, wil je een keer op dat bureau terecht komen. Daar gaat het om tenslotte. De uitgevers hadden er niet veel trek in om alle verhalen te moeten lezen.” Als oplossing kwam uit de bus, dat de Edese boekhandelaar als voorselectie de beste tien aanleverde. Toen deden uitgeverijen als Arbeiderspers, De Geus, Atlas, Van Oorschot, Contact, De Bezige Bij en Cossee mee aan de verhalenwedstrijd van Het Paard van Troje.

Eerst werden alle verhalen door de eigenaren van de Edese boekhandel zelf gelezen en daarna door redacteuren. ,,Aan een aantal deelnemers kunnen wij zaterdag zeggen, dat zij meer verhalen aan de uitgeverijen kunnen opsturen. Of er dan ook wat uitkomt is vers twee, natuurlijk. Een voordeel is wel dat je nu niet anoniem op een stapel binnenkomt.”

De winnende inzending vond Hofstede niet het beste. ,,Er was geen eensluidendheid. Er is op een eerlijke manier gejureerd door de verhalen van een tot en met tien punten te geven. Geen verhaal stak er mijlenver bovenuit. De eerste vijf verhalen zaten dicht bij elkaar. Heel frappant was dat van de tien verhalen er negen waren, die allemaal voorkwamen in de top drie van één van de redacteuren. Dat zegt toch wel iets van het gemiddelde niveau van de verhalen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie