Tweede ronde winter MX-cup Mac Harskamp

10 januari 2010 om 00:00 Nieuws

HARSKAMP - In een prachtig winterlandschap werd de tweede ronde van de Winter MX-cup Mac Harskamp verreden. Na de ijzige omstandigheden van vorige week, waarbij het met crosssen weinig van doen had, werd het circuit gefreesd waardoor een zachte toplaag ontstond. Een woord van hulde aan de vele Harskampse vrijwilligers daarvoor was terecht. Zelfs de op het laatste moment neer dwarrelende stuifsneeuw kon geen roet meer in het eten gooien.

Het circuit was uitstekend te berijden. Helaas hadden meerdere rijders het zekere voor het onzekere genomen en afgezegd. Degenen die er wel waren lieten echter prachtige motorsport zien.

Familiestrijd

Bij de allerkleinsten in de 65cc werd het een prachtige Lunterse familiestrijd waarbij Twan van Essen aan het langste eind trok. Broertje Julian moest het onderspit delven en eindigde als tweede. Het was de jonge Shana van der Vlist die voortdurend op het vinkentouw bleef zitten. Hoewel Shana deed wat ze kon, moest ze zich tevreden stellen met de derde plaats.

Max Engelen was de sterkste rijder in de 85cc kleine wielen. Engelen kende nog wel wat geluk. Mechanische problemen in de eindfase van de tweede manche Engelen het tempo te laten zakken. De concurrentie kwam angstig dichtbij kwam. De finish werd maar nipt gehaald. Lunteraan Kevin Kieft reed een keurige wedstrijd. De beloning was een mooie tweede plaats. Ook Harskamper Leroy van Kruistum deed van zich spreken. Hij voelt zich prima op zijn plaats in deze winterse omstandigheden. Van Kruistum werd netjes derde.

Jason Prins won de klasse 85cc grote wielen. Concurrent Freek van der Vlist startte deze keer in de MX2. Prins reed rustig. Zijn overwinning kwam geen moment in gevaar.

Vreemde eend

Een vreemde eend in de bijt bij de MX2 Junioren was Freek van der Vlist. Hij kwam uit met zijn 85cc machine tussen de 125cc tweetakten en 250cc viertaktmachines. Van der Vlist bereidt zich voor op het ONK seizoen in de 85cc grote wielen. De Harskampse cross was een mooie gelegenheid zich te meten met concurrentie op zwaardere en snellere machines. De Apeldoorner wilde meer ritme en snelheid op doen. Van der Vlist weerde zich kranig tussen de snelle mannen. In beide manches reed Freek naar een keurige derde plaats. Nicky van Rheenen was beide manches het snelst weg. Overigens geen garantie voor succes. In de eerste manche voerde Nicky lang het veld aan. Na een klein foutje zag Kevin de Bruin zijn kans schoon. Ook in de tweede manche mocht Van Rheenen lang aan de leiding rijden. Wiel aan wiel stoven Kevin de Bruin en van Rheenen over de piste. Door het hoge tempo werd bijna het hele deelnemersveld op een rondje achterstand gezet. De Bruin zette in de laatste ronde nog een keer alles op alles. Die ultieme poging slaagde. De Bruin eiste daarmee de dagzege op voor Nicky van Reenen.

De rijders van de MX1 Junioren en MX35+ Veteranen kwamen in dezelfde race uit. Het was Edenaar Richard van Dopperen die de kopstart pakte. Hoewel hij knokte voor wat hij waard was zakte Van Dopperen langzaam terug in het deelnemersveld. Jan van der Vlist, die een mindere start kende, wist zich al snel een weg naar voren te banen. Hij nam de kop voor Cees Oudshoorn. Die gunde van der Vlist geen moment rust. Hij hield de druk er flink op. Maar Van der Vlist bleek niet te imponeren. Hij maakte geen fouten en pakte de zege. Nico Fraanje keek dit tafereel van een afstandje aan. Hij kon zich niet in deze strijd om de algemene zege mengen. Tegelijkertijd voelde hij de adem van Barry Ploeg in zijn nek. Ploeg reed een bekeken wedstrijd maar moest genoegen nemen met de tweede plaats bij de MX1 Junioren. Van Dopperen eindigde als derde.

Boot oppermachtig

Mark Boot (Burghaamstede) die de verre reis wel aandurfde, declasseerde de concurrentie bij de Senioren. Boot legde een hoog tempo aan de dag. Hij vloog werkelijk over het circuit. Dat Boot beide manches met overmacht wist te winnen verwonderde niemand. Corné Roosendaal had geen antwoord op de dadendrang van Boot. Hij vocht wel een mooie en boeiende strijd uit met Danny Hartogh. Beiden wisselden meermalen van positie waarna Roosendaal zich de sterkste toonde. De sensatie van de eerste wedstrijd om de Winter MX-cup, Kristiaan Masselink kende een mindere dag. Masselink startte zeer matig. Dat betekende dat hij genoegen moest nemen met de tweede plaats in de MX2. Kevin van den Hoorn wist zich in de eerste manche nog uitstekend staande te houden en reed naar een derde plaats overall. In de tweede manche kende van den Hoorn de nodige tegenslag. Hij moest de strijd en paar ronden voor het einde staken. Van den Hoorn werd nog wel als derde MX2 rijder geklasseerd.

Derde ronde

De derde ronde om de Winter MX-cup wordt verreden op zondag 24 januari. Ook dan is het prachtige circuit Dabbeloo weer het strijdtoneel. De wedstrijden beginnen om 11.00 uur. Het circuit is te bereiken vanuit Ede: N304 richting Apeldoorn. Na hectometer paal 16.1 linksaf de inrit nemen en het ISK terrein oprijden en de verharde weg blijven volgen. De toegang is gratis.

Meer informatie op: www.macharskamp.nl

Uitslagen

65cc

1.Twan van Essen - Lunteren

2.Julian van Essen - Lunteren

3.Shana van der Vlist - Apeldoorn

85cc kleine wielen

1.Max van Engelen - Maarsbergen

2.Kevin Kieft - Lunteren

3.Leroy van Kruistum - Harskamp

85cc grote wielen

1.Jason Prins - IJhorst

MX2 Junioren

1.Kevin de Bruin - Kootwijkerbroek

2.Nicky van Rheenen - Hilversum

3.Freek van der Vlist - Apeldoorn

MX1 Junioren

1.Nico Fraanje - Kootwijkerbroek

2.Barry Ploeg - Kootwijkerbroek

3.Richard van Dopperen - Ede

MX35+ Veteranen

1.Jan van der Vlist - Apeldoorn

2.Cees Oudshoorn - Haaksbergen

3.Benno Bellers - Haaksbergen

MX2 Senioren

1.Mark Boot - Burghaamstede

2.Christiaan Masselink - Loenen

3.Kevin van den Hoorn - Putten

MX1 Senioren

1.Corné Roosendaal - Veenendaal

2.Danny Hartogh - Soest

3.Evert Koldenhof jr. - Apeldoorn

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie