Op het scherpst van de snede bij De Cirkel

28 april 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De belangen worden richting competitieslot bij De Cirkel steeds groter. Dat betekende dat de tweeëndertigste interne competitieronde op het scherpst van de snede werd uitgevochten. Lang leek Tom Pronk tegen Ben Zee tenonder te gaan. Maar de laatste wist in grote tijdnood het voordeel niet in winst om te zetten. Eeuwig schaak met als remise als gevolg was de anticlimax. Ook Jan Pijkeren en Carel de Vries deelden de punten. Het waren Jef van Swieten (winst op Rob Heynis) en Peter van der Wijngaart (liet Bakker stuikelen) die hun positie enigszins verbeterden.

Spektakel

,,We hebben vrijwel nooit tegen elkaar gespeeld", opent Martijn Bakker het gesprek. Ook Peter van der Wijngaart kon zich de laatste partij niet herinneren. Dat kan kloppen Het was lang geleden. In het seizoen 2008/2009 won Peter in de negende ronde van Martijn. Spectaculair staat er in de archieven. Gisteren (dinsdag, red.) was het niet anders. Beide spelers speelden op het scherpst van de snede: het was alles of niets! Martijn Bakker kwam iets slechter uit de opening. Hij moest een paard/pion inleveren tegen een toren. Maar ook zijn stelling was niet plezierig. Van der Wijngaart drukte zijn tegenspeler steeds meer in het nauw. Bakker verloor de controle. Moest stukken inleveren. In opperste tijdnood, na een zeer spannende spectaculaire partij, capituleerde Bakker. Daarmee afstand doen van zijn droom: titelkandidaat bij De Cirkel.

Ook Tom Pronk moest vol aan de bak. Ben Zee bracht de Cambridge Springs-variant op het bord. Een opening die beiden ontelbare malen tegen elkaar hebben gespeeld. Tom Pronk week op de achtste zet af. Daardoor kreeg Zee ruimtelijk voordeel. Hoewel hij de druk sterk opvoerde wist Pronk met een bevrijdingsactie een gelijkwaardige stelling te verkrijgen. Een remiseaanbod werd door de lijstaanvoerder afgeslagen. Daar leek hij spijt van te krijgen. Een afgrijselijke 'bok' betekende dat Ponk zijn dame tegen een toren en loper moest inleveren. Maar gelukkig had Zee de lessen van tijdmanagement nog niet voltooid. Hij wist in de laatste honderd seconden het aanwezig voordeeltje niet uit te buiten. En moest in remise berusten.

Afgehaakt

Waar Thomas Slijper goede zaken deed haakte Harold Boom af. Hij moest na zijn nederlaag tegen Slijper de illusie op een top drie plaats in de ijskast zetten. Slijper, bungelend rand top tien, liet er deze keer geen gras overgroeien. Hij nam het initiatief. Stond dit niet meer af. En won belangrijke punten van een naaste concurrent.

Dat deed ook Jef van Swieten. Hij ontmoette de op de negende plaats staande Rob Heynis. In een 'Hollands' partijtje werd het wederzijdse geduld sterk op de proef gesteld. Afruilen met een aardige positie creëren was het beider voornaamste wapen. Waar Van Swieten op de koningsvleugel aanviel koos Heynis voor de andere zijde. Maar dat liep mis. Jef van Swieten had zijn zetten goed door gerekend. Heynis zag een niet te stuiten c-pion oprukken. Op de veertigste zet gaf hij op.

Jager

Jan Pijkeren en Carel de Vries hebben de jacht op de koplopers positie nog niet opgegeven. De winnaar zou goede zaken doen. Bij een remise behielden beide spelers Pronk nog in het vizier. De Vries verloor - of was het een gepland offer? - een pion. Als compensatie kreeg Carel sterk aanvalsspel. Dat betekende voor Jan Pijkeren alle hands aan dek. Alertheid werd gevraagd. Maar De Vries zag zijn aanval niet tot doorslaggevend succes leiden. De jager en zijn prooi sloten snel vrede.

Dat deden ook Wouter Havinga en Benjamin tenHolte. Maar niet zonder strijd. Havinga kwam matig uit de opening. Dat gaf tenHolte mogelijkheden die hij onbenut liet. Na kansen over en weer werd gekozen voor elk een half punt.

Een uitslag die ook jeugdvoorzitter Ben Verduyn tegen een van zijn pupillen bereikte. Milko van Golberdinge werd succes gewenst in zijn strijd. Verduyn reageerde gevat. ,,Ik denk dat ik dat nodig heb. Milko is een goede speler." Dat bleek tijdens de partij. Toch werd nergens het evenwicht verbroken. Opgelucht kon Verduyn een terechte remise laten aantekenen.

Snelheid

Voor niet alle spelers ligt altijd het geluk op de 64 velden. Dat moest Wessel Vos ondervinden. Het leek alsof hij een snelheidrecord zetten wilde vestigen. Willem van Esch bracht het Konings-Indisch op het bord. Vos leek nauwelijks te bevatten welke opening op het bord kwam. Hij reageerde en zag tot zijn verbijstering negen zetten later de partij verloren gaan. ,,Ik dacht dat er een sicilliaan op het bord kwam. Lette niet goed op. Moet ik aanwerken", aldus Wessel.

Ook Hans van de Weteringh speelde weer veel te snel. Hij had het gaspedaal volledig ingedrukt. Anne Postma wist daar wel raad mee. Hij creëerde rustig een valletje. Omdat Van de Weteringh's hand sneller ging dan zijn gedachten was het resultaat 'damewinst'. Hoewel Van de Weteringh nog wat doorploeterde was de vierde nederlaag op rij een feit.

Het omgekeerde was juist het geval voor Eip Janssen. Hij boekte zijn vierde winst op rij. Maar daarvoor was de hulp van Be Eshuis nodig. Eshuis kwam behoorlijk uit de opening. Nadat in het middenspel zware stukken werden geruild leek Eshuis een pion te veroveren. Dat werd hem echter fataal. Stukverlies was niet te voorkomen. Hoewel het eindspel te voorzichtig werd gespeeld wist Janssen het hoofd koel te houden.

Dat lukte Teun van Roekel niet. In de langste partij van de avond wisselden zijn kansen tegen Jan Blokpoel voortdurend. Om en om namen de schaakmatadoren het heft in handen. In de slotfase gaf Van Roekel pardoes een toren weg. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat Blokpoel op dat moment al een iets betere stelling had. Met rustig spel wist hij de winst te verzilveren.

Contact

De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Openhof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Eip Janssen, telefoon ( 0318 ) 612138 of dinsdags in de speelzaal. De jeugdafdeling start reeds om 18.45 uur en inlichtingen kunnen worden verkregen bij Ben Verduyn, telefoon (0318) 617912 of dinsdags in de speelzaal

Overige uitslagen

Kingma - L de Vries 1 - 0

Nienhuis - Hoek remise

Bootsman - Hartsuiker 1 - 0

Bor - De Feijter 0 - 1

Van den Berk - Van Sprundel remise

Degenhart - De Groot 0 - 1

Van der Vos -Numan remise

Bakkenes - Nagel 1 - 0

Pasveer -Ziegler 0 - 1

Wenning - Smit 1 - 0

Bottema -Aalbers 0 - 1

Faasse - Banga remise

Top vijf

1. Tom Pronk 1668.50

2. Jan Pijkeren 1641,50

3. Carel de Vries 1633,67

4. Jef van Swieten 1548,50

5. Martijn Bakker 1450,00

Foto 1: Jan Blokpoel (links) verslaat na langste partij van de avond Teun van Roekel

Foto 2: Martijn Bakker (links) legt het loodje tegen Peter van der Wijngaart

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie