Experiment met parkeertarieven

28 april 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Het gemeentebestuur gaat een experiment uitvoeren met de parkeertarieven in het centrum van Ede. Hierbij gaan parkeerders een starttarief betalen van vijftig cent en daarna per vier minuten een bedrag van tien cent.

De werkelijke tijd is zo bepalend geworden, terwijl dat tot nu tot niet zo was. Het huidige tarief voor de parkeergarages bedraagt 1,50 euro per uur en voor de gewone parkeerterreinen 0,80 cent voor de eerste dertig minuten en 0,70 cent voor de volgende dertig minuten.

,,Het gevolg is dat je nu minder betaalt als je net over een uur parkeertijd zit. Wel is het zo dat je straks natuurlijk wat meer betaalt als je net geen uur parkeert’’, licht de kersverse wethouder Breunis van de Weerd van de SGP toe.

Discussie

Het experiment zal in september dit najaar van start gaan en duurt tot en met eind november. Tijdens deze periode wordt onderzocht wat de effecten zijn van de andere parkeertarieven. Dat gebeurt op basis van het aantal in- en uitrijders, de parkeerduur, de omzet en een enquete onder de bezoekers en winkeliers in het centrum. Het resultaat daarvan wordt vervolgens aan de gemeenteraad aangeboden. Deelnemende parkeergelegenheden aan het experiment zijn de parkeergarages Achterdoelen, Markt en de parkeerterreinen Kuiperplein, Bunschoterplein en Van Dijkeplein.

Het voorstel van het college komt voort uit een discussie over de parkeerbelastingen van afgelopen jaar. De gemeenteraad gaf destijds aan voorstander te zijn van zo klein mogelijke afrekeneenheden en een dergelijk experiment om dit op haalbaarheid te onderzoeken. ,,In een klankbordgroep is bekeken hoe het huidige parkeerbeleid precies in elkaar steekt. Hieruit bleek dat parkeerders vooral belangrijk vinden of ze gemakkelijk en dichtbij een garage in kunnen en dat ze niet zozeer kijken naar de prijs. Toch is de prijs nu een punt van aandacht’’, zegt Van de Weerd. ,,Het is redelijk uniek wat we doen.’’

Het voorstel wordt in de raadscommissie Beheer Fysieke Omgeving van 3 juni besproken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie