Anne-Marie Vreman wil in Tweede Kamer

28 april 2010 om 00:00 Nieuws

Vreman, getrouwd en twee dochters, zat tot voor kort namens het CDA in de gemeenteraad van Ede. Omdat zij haar grens wilde verleggen werd zij al in het najaar van 2009 voorzitter van de vrouwenafdeling van de christendemocraten in de provincie Gelderland. Daardoor heeft zij ook zitting in het dagelijkse bestuur van de CDA-afdeling Gelderland. De 46e plaats is volgens Vreman niet kansloos om de stap naar de Kamer te kunnen maken. ,,Dat hangt er van af. Als het CDA in de regering komt, gaan een aantal van die mensen weg.”

,,Gaan voor stille reus in Midden Nederland’’ EDE -Anne-Marie Vreman is door het congres van het CDA zaterdag in Den Haag definitief op de 46e plaats gezet voor de Tweede Kamerverkiezingen, die woensdag 9 juni worden gehouden. De Edese, werkzaam op het gemeentehuis in Apeldoorn, gaat hard aan het werk om een plekje in de Kamer te krijgen. ,,Ik heb er hartstikke veel zin in om landelijk aan de gang te gaan. Als ik word gekozen, ga ik er vol bovenop zitten.”

door Jan de Boer

Ook is het volgens haar afhankelijk van hoe het er aan toegaat in Limburg, waar meestal veel kandidaten van het CDA via voorkeurstemmen in de Tweede Kamer komen. Anne-Marie Vreman is in Utrechtse Harmelen geboren, dat na de herindeling bij Zuid Holland behoort. Haar ouders kwamen uit Gelderland. Vanaf haar negende groeide Vreman op in Limburg. Tien jaar later ging zij in Nijmegen studeren. Ze woont al weer zeventien jaar in Ede. En werkte geruime tijd op het gemeentehuis in Ede.

Balkenende

Maandag kwamen de kandidaten van het CDA bij elkaar in het Tweede Kamergebouw. ,,We hebben een rondleiding gehad en met z’n allen aten we in het partijbureau. Daar waren ook lijsttrekker Jan Peter Balkenende en partijvoorzitter Peter van Heeswijk bij aanwezig. Daar werd de aftrap van de campagne gegeven.”

Door de voorzitter van de afdeling Gelderland van het CDA werd Anne-Marie Vreman gevraagd zich kandidaat te stellen voor de Tweede Kamer ,,Ik wil me inzetten voor de ‘Stille Reus’ in Midden Nederland en dat is Gelderland. Onze provincie is altijd vrij stil en mag zich best eens wat meer gaan roeren. In de grote steden doet men dat ook.”

Zij wil zich hard gaan maken voor gezonde gemeentelijke financiën. Er moeten keuzes gemaakt worden, stelt Vreman. Werken met de kaasschaaf gaat niet meer op. ,,Dat speelt landelijk net zo veel als het plaatselijk speelt. Het gaat ons overal raken. Er moet wel geld zijn om de couleurs locale in stand te houden.”

Volgens Vreman krijgt Nederland steeds meer te maken met een globalisering. ,,Ik heb internationaal recht gestudeerd. Als ik in de Tweede Kamer kom, kan ik dat wellicht in de praktijk brengen. Van de gemeentelijke financiën weet ik veel af. Daar is heel werk aan de winkel als ik het zo hoor. Je moet integer blijven, een betrouwbare en een voorspelbare overheid blijven. Dan weten de mensen waar ze aan toe zijn.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie