Rubriek Hoorzitting: ,,Nu alleen nog goede opnames”

28 april 2010 om 00:00 Nieuws

Rogier Pelgrims passie voor muziek zit diep. Als kind stond hij al op het podium en jarenlang was hij frontman van de Edese rockformatie Nuclear Playground. Maar hij wil zich, ook in het gesprek, op de toekomst richten. ,,Het laatste optreden met de band was een half jaar geleden. Inmiddels treed ik zelf drie keer per maand op als singer songwriter.’’ Zijn eerste soloconcert was op zijn kamer.

EDE - Zijn studentenkamertje staat vol spullen, maar de donkerrode muren en de grijns van Bono zorgen voor sfeer.,,Ik heb geprobeerd een beetje in de hoogte te werken’’, zegt Rogier Pelgrim (23) terwijl hij schouderophalend naar de volle hoge kasten kijkt. Zijn kleren liggen op een hoge schap gepropt maar de rekken vol originele cd’s staan binnen handbereik. Net als de twee gitaren die aan de muur hangen. ,,Ik speel echt elke dag.” door Jolyn van der Garde

,,Ik wilde weten wat anderen van mijn muziek vonden, dus hing ik affiches voor een huiskamerconcert in de gang. Het was tof om mijn eerste echte gig hier te doen.’’ Daarna trok Rogier solo het land in. ,,Ik heb op allerlei gare podia gestaan’’, lacht hij. ,,Maar de Engelenbak in Amsterdam was echt een hoogtepunt. Daar zit veel publiek, heerlijk.’’

,,Mijn volgende gig zou in Ede zijn, toen mijn broer Maarten citaten bij mijn nummers op MySpace zette. Zijn ideeën sloten helemaal aan bij het gevoel van mijn liedjes, het klopte gewoon. We volgden elkaar al een tijdje en misschien wisten we ergens wel dat we uiteindelijk samen zouden gaan optreden. In het afgelopen jaar hebben we inmiddels al zo’n veertig shows samen gedaan.’’

Toch is dit niet Rogiers baan. ,,Ik ben ZZP’er en maak filmpjes voor allerlei instanties om de huur te kunnen betalen.” De ex-student journalistiek omzeilt vragen over de achtergrond van zijn oude band en songs handig. ,,Achter ieder liedje zit toch een gedachtenwereld? Zelfs achter Pokerface van Lady Gaga.”

Zijn eigen teksten komen pas als hij een melodie heeft. ,,In het begin zing ik altijd een beetje onzin op een melodie.” Ter illustratie grijpt hij zijn gitaar van de muur en slaat een paar akkoorden aan. ,,Soms, als ik aan het spelen ben, hoor ik ineens iets. Dat ene riffje of een set noten. Pas in de uren daarna weet ik waar dat nummer over gaat.”

,,Maar een keer was het andersom. Tijdens het backpacken in Ierland kwam ik Matt uit Chigago tegen. We gingen samen naar klein Iers eilandje.” Terwijl hij langzaam vertelt, plukken zijn vingers onwillekeurig aan de hals van zijn gitaar. ,,De lucht was onwaarschijnlijk blauw en het licht viel helder op het raster van muurtjes op dat verlaten stukje land. Daar vertelde Matt zijn verhaal.”

,,Hij was 30 en al zijn leven lang slecht betaald acteur. Zijn vriendin had net hun relatie beëindigd en omdat hij het niet kon verdragen langer samen met haar in dat huis te wonen had hij een ticket naar Europa gekocht.” Rogier’s stem trilt een beetje. ,,Daar op dat Ierse eiland beraadde hij zich over zijn leven. Wat hij al die tijd gedaan had en waar het hem gebracht had. En toen schreef ik die tekst.”

Rogier speelt verder op zijn gitaar en zingt dan met enorm stembereik. ,,Het begon toen ik een nummer van Muse hoorde. Deze doe ik op bruiloften”, kondigt hij ineens enthousiast aan, waarna hij luid de intro van ‘The lion sleeps tonight’ zingt. ,,Nu is mijn kopstem mijn handelsmerk.”

,,Op dit moment Glen Hansard van The Frames mijn held en inspiratie. Ik zag hem afgelopen jaar in Paradiso. Hij kwam binnen en begon meteen zonder versterking te spelen. Het publiek werd muisstil. Die man heeft zoveel vuur in zijn stem; hij zingt alsof zijn leven ervan afhangt. Dat wil ik ook.”

Foto's:

Rogier Pelgrim schrijft zijn melancholische nummers zoals Paul McCartney. Eerst de melodie.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie