Van Lagenfonds meer geld te besteden voor arme Edenaren

29 april 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De commissie Van Lagenfonds heeft vorig jaar een bedrag van 24.275 euro uitgegeven aan uitkeringen voor inwoners van Ede met een laag inkomen.

Dat blijkt uit de verantwoording over het jaar 2009 die de commissie aan het college van burgemeester en wethouders heeft voorgelegd. Het totaalbedrag van het Van Lagenfonds is 364.975 euro. De commissie krijgt over dit bedrag jaarlijks vijf procent rente, wat op een bedrag van rond de 19.000 euro uitkomt. Dat is ook het bedrag dat de commissie ongeveer jaarlijks mag gebruiken voor uitkeringen. De totaalsom blijft daarmee gelijk.

Uitkeringsaanvragen

Het Van Lagenfonds is opgericht nadat in 2000 mevrouw Van Lagen een deel van haar vermogen naliet aan de gemeente Ede. Haar opdracht was dat dit geld bestemd was voor de inwoners van Ede met een laag inkomen. Sinds 2002 kunnen aanvragen worden ingediend om in aanmerking te komen voor een uitkering van het Van Lagenfonds.

Er zijn vorig jaar 57 aanvragen ingediend, waarvan er 38 zijn gehonoreerd. Zes aanvragen werden afgewezen en vijf gevallen konden steun krijgen uit de bijzondere bijstand. Zeven aanvragen werden niet in behandeling genomen of zijn ingetrokken. In één geval werd uit het Van Lagenfonds een lening verstrekt. De commissie die de aanvragen beoordeelt, bestaat uit de wethouder Maatschappelijke Zaken, die ook de voorzitter is, twee raadsleden en het hoofd Zorg. Regelmatig legt de commissie een verslag en financiële verantwoording voor aan het college van burgemeester en wethouders.

Financiële situatie 2010

Voor dit jaar heeft de commissie meer geld te besteden, aangezien de rente over de afgelopen jaren niet volledig is opgebruikt. De reserve van 21.099 euro kan bij het verdrag verkregen uit de rente van 2010 (19.304 euro) opgeteld worden en komt dan uit op een bedrag van 40.403 euro.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie