Lintje voor zestien inwoners gemeente Ede (nu met video)

30 april 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Burgemeester Cees van der Knaap van Ede heeft donderdag in De Reehorst in Ede aan vijftien inwoners van de gemeente Ede een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dit gebeurde tijdens de jaarlijkse lintjesregen, bij gelegenheid van de viering van Koninginnedag. Eén inwoner krijgt zijn onderscheiding op een later moment. Hij verblijft momenteel in het buitenland.

Vier inwoners van Ede ontvingen de versierselen als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Elf inwoners van de gemeente Ede werden onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Cees van der Knaap belichtte in een persoonlijke toespraak tot alle gedecoreerden hun bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dat gebeurde in De Reehorst in bijzijn van familie en vrienden van de gedecoreerden.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

De heer K.J. de Krijger, Ede (1948)

De heer De Krijger heeft in Ede een adviesbureau voor bouwconstructie en bouwfysica. Vanaf 1982 zet hij zich vrijwillig in op diverse terreinen. Hij was bestuurslid van basisschool Prins Constantijn en van de Vereniging voor Christelijk Nationaal Onderwijs in Ede. Hij werd in 1984 voorzitter van de Christelijke Oratoriumvereniging Bennekom. Vanaf 1994 bekleedt hij regionaal en landelijk een aantal functies binnen de Koninklijke Christelijke Zangersbond. Hij is lid van het landelijk bestuur.

Daarnaast is hij voorzitter van de Landelijke Commissie Oratoriumkoren en voorzitter van Stichting Kunstenaars Contractbureau. Vanaf 1993 is de heer De Krijger actief binnen de amateurkunst in Ede: secretaris Vereniging Belangen Amateurkunst en voorzitter van de Vereniging Edese Federatie van Zang- en Oratoriumkoren. Hij was vier jaar secretaris van de Raad van Kerken in Ede. De heer De Krijger is lid van de Werkgroep Multiculturele Samenleving.

De heer J. Penning, Ede (1940)

Vanaf 1991 heeft de heer Penning diverse functies bekleed, indirect verbonden aan het werk bij Defensie. Hij was onder meer bestuurslid van Stichting Korps Luchtdoelartillerie en bij diverse stichtingen voor trompetterkorpsen, meestal als secretaris. Gedurende vijftien jaar was de heer Penning betrokken bij Stichting OVOS (ontspanning voor oorlogsslachtoffers). Van 1996 tot 2005 directeur Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld in Wageningen en directeur van het Educatief Centrum De Wereld.

Daarnaast was hij betrokken bij het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen, lid van de werkgroep Stichting Airborne Taptoe Ede en regisseur bij de jaarlijkse dodenherdenking Ede. Vanaf 1995 voorzitter van Stichting Vrienden Edese Schaapskudden. Hij was zeven jaar bestuurslid Heideweek Ede en vier jaar lid van de Commissie van Advies Erepenning gemeente Ede.

De heer E.A. Standaert, Ede (1943)

De heer Standaert heeft zich op bijzondere wijze als vrijwilliger en bestuurlijk ingezet op diverse terreinen. Hij was gedurende tien jaar als vrijwilliger en bestuurlijk actief voor de Stichting Projecten Vrienden Hongarije. Vanaf 1986 zet hij zich in voor veteranen (de Bond van Wapenbroeders) en geeft leiding aan het ceremoniële protocol van de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst in Wageningen op 5 mei.

De heer Standaert is ruim tien jaar vrijwilliger voor Sportservice. Voor de Stichting Interhulp, een regionale organisatie voor maatschappelijke vraagstukken in Nederland, heeft hij zich drie jaar gericht op de allochtone jongeren in de wijk Veldhuizen in Ede. De heer Standaert was oprichter en enkele jaren voorzitter van de Bewonerscommissie Kernhem, hij was twee jaar trainer bij voetbalvereniging vv Ede en vrijwilliger bij het evenement de Sterkste Man/Vrouw van Ede.

De heer Standaert was vrijwilliger bij Sportservice Ede. Zij geven antwoord en advies op vragen, organiseren diverse sportactiviteiten, verhuren en beheren sportaccommodaties, richten zich op speciale doelgroepen en promoten de sport in het algemeen. Mede onderdeel van sportservice en de speeltuinverenigingen is Interhulp Ede. De stichting Interhulp is een regionale organisatie voor maatschappelijke vraagstukken in Nederland. Het welzijn van mensen staat centraal in het werk van Interhulp en ze bieden ondersteuning aan mensen om ze volwaardig mee te laten draaien in de samenleving. Uitgangspunten in het werk van Interhulp zijn ontmoeting, uitwisseling en samenwerking.

Decorandus heeft zich drie jaar (2006 t/m 2008) ingezet voor allochtone jongeren in de wijk Veldhuizen in Ede. Hij was vrijwilliger tijdens de jaarlijks georganiseerde activiteitendag met als doel integratie allochtone kinderen en jongeren.

De heer drs. G. van Winsum, Ede (1945)

Gedurende 35 jaar was de heer Van Winsum werkzaam als docent Bedrijfskunde aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Vanaf 1975 bekleedt hij diverse functies bij de Nederlands Gereformeerde kerk in Ede. Momenteel is hij coördinerend ouderling en scriba. Hij was bijna 30 jaar voorzitter van de Stichting Oost Europa Commissie van de Nederlands Gereformeerde kerk Ede.

Onder zijn voorzitterschap zijn er veel - ook diaconale - projecten geïnitieerd. Zo was hij in Roemenië betrokken bij de start van een artsenpraktijk, de oprichting van een bakkerij en de realisatie van waterpompen. Ook organiseerde hij diverse jongeren- en ouderenreizen naar Hongarije en Roemenië. Sinds 2008 begeleidt de heer Van Winsum een (her)bouw project van de pastorie in het dorp Válureni in Roemenië. Vanaf 2008 bezoekt en begeleidt hij gevangenen met als doel ontslag uit detentie en maatschappelijke re-integratie.

Lid in de Orde van Oranje Nassau

De heer E. Aalbers, Bennekom (1932)

De heer Aalbers is sinds 1963 vrijwillig actief op diverse terreinen. Hij was gedurende bijna 34 jaar scheidsrechter en vijftien jaar consul bij de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond. Hij ontving hiervoor een zilveren KNVB-onderscheiding. Hij was vier jaar jeugdleider bij vv Bennekom. Vanaf 1986 is de heer Aalbers beheerder van de DVO-sporthal.

Daarnaast is hij vanaf 1992 vrijwilliger bij het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom. Daarvoor bezoekt hij ook scholen om te vertellen over het museum. Vanaf 2006 is de heer Aalbers actief voor de bewonerscommissie van seniorenhuisvesting De Timanshof in Bennekom. Sinds twee jaar organiseert de heer Aalbers de fietstochten die worden gehouden bij de opening van het kerkelijk jaar van de PKN Kerken.

Mevrouw M. Alkema- Vrieswijk, Ede (1941)

Mevrouw M. Alkema-Vrieswijk is ruim 28 jaar actief als vrijwilliger. Ze begon in 1982 tot 1988 als presidente van de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Christelijke Vrouwenbond (NCVB), de huidige Passage. Van 1988 tot 1998 was zij lid van het Comité voor de interkerkelijke Stichting Woord en Daad in Ede. Momenteel is ze bestuurslid van de Protestants Christelijke Ouderen Bond, afdeling Ede.

Sinds 1996 is mevrouw Alkema vrijwilliger in de terminale thuiszorg. Daarnaast is zij in 2003 ook als vrijwilliger gaan werken in Hospice Bennekom. Van 1982 tot 1995 was ze betrokken bij het maken van het kerkblad van de Nederlands Gereformeerde Kerk in Ede. Van 1990 tot 1999 was ze kookvrijwilliger voor Inloopcentrum Meet-Inn. Gedurende 25 jaar zorgt ze voor haar zoon met een lichamelijke handicap.

Mevrouw G. van Beek- Meerveld, Bennekom (1948)

Mevrouw G. van Beek-Meerveld was van 1965 tot 1998 als bestuurslid en organisator van activiteiten verbonden aan Stichting Ontspannen Gehandicapten. Ze begon in 1962 haar vrijwillige activiteiten op jonge leeftijd als assistent van de gymnastieklerares bij gymnastiekvereniging DOK Ede. In het verleden was mevrouw Van Beek vijftien jaar trainster bij zwemclub De Vrije Slag in Bennekom. Sinds 2003 doet zij dit weer.

Mevrouw Van Beek is daarnaast al vijftien jaar vrijwilligster in ziekenhuis Gelderse Vallei. Meer dan tien jaar is ze lid van de Dorpsraad Bennekom. Ze is negen jaar vicevoorzitter van Christelijke Vrouwenbond Ede De Passage. In het verleden verzorgde ze een periode de kindernevendienst in de Hervormde Kerk Bennekom en was ze lid van de Ouderraad en vrijwilliger voor de LOM-school in Ede.

Mevrouw C.J. Dijkstra-Van Doorne, Ede (1930)

Mevrouw C.J. Dijkstra-Van Doorne heeft zich vanaf 1960 maatschappelijk zeer verdienstelijk gemaakt. Sinds 1996 is ze actief voor Ypsilon en Anoiksis, de verenigingen voor ouders van schizofrene kinderen en de kinderen zelf. Ook vanaf 1996 is zij voorzitter van de familieraad Wolfheze, onderdeel van de Gelderse Roos voor gespecialiseerde psychiatrie.

Sinds 2002 geeft mevrouw Dijkstra Nederlandse les aan Turkse dames in Ede en sinds 2004 houdt ze zich bezig met de voorbereiding van een leerhuis binnen de Taborkerk. Ze was secretaris van het bestuur van Wagenings orkest Sonante en ze was actief voor Amnesty International en de Christelijke Vereniging voor Verpleegkundige en Verzorgenden. Vanuit Vluchtelingenwerk heeft zij zich in 1980 ontfermd over een Vietnamees gezin en zij ondersteunt dit gezin nog steeds.

De heer J. Herweijer, Ede (1929)

De heer J. Herweijer is ruim 35 jaar actief als vrijwilliger voor diverse organisaties in Wekerom. Hij heeft zich van het moment van oprichting tot op heden ingezet om het dorpshuis van Wekerom tot een succes te maken. In 1992 is het huidige dorpshuis De Kastanjehof opgericht. Daarvoor zette de heer Herweijer zich al vanaf 1980 in als vrijwilliger voor Dorpshuis De Kuul, ook in Wekerom. Vanwege zijn gezondheid stopt de heer Herweijer met zijn activiteiten voor het dorpshuis.

Van 1975 tot 2006 was hij bestuurslid van de Belangenvereniging Wekerom. En van 1996 tot 2004 was de heer Herweijer secretaris en chauffeur van de Buurtbus Vereniging Wekerom. De heer Herweijer was zelfstandig ondernemer en had een eigen garage genaamd Garage Herweijer Wekerom.

De heer dr. ir. M. Hoogerkamp, Bennekom (1936)

De heer dr.ir. M. Hoogerkamp was tot 1996 werkzaam als Wetenschappelijk medewerker op de Landbouwuniversiteit van Wageningen. Hij is doctor Landbouwwetenschappen en Landbouwkundig ingenieur. Vanaf 1995 is hij actief voor de vereniging van tuinliefhebbers Floralia in Bennekom, onder meer als voorzitter. En als vertegenwoordiger en medeorganisator van activiteiten van de afdelingen Ede en Wageningen van de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde heeft bijgedragen aan de instandhouding van de tuinhobby van vele mensen. Sinds 1995 is hij actief voor de Wageningse golfclub. Vanaf 2007 is de heer Hoogerkamp voorzitter van serviceclub PROBUS-1 Wageningen (Association of Retired Professional and Business Personnel).

De heer C.G.H. Mak, Bennekom (1944)

De heer C.G.H. Mak uit Bennekom krijgt het lintje op een later moment. Hij is afwezig vanwege verblijf in het buitenland. Burgemeester Cees van der Knaap heeft hem donderdag persoonlijk op de hoogte gesteld over zijn onderscheiding.

De heer Mak heeft langdurige vrijwillige verdiensten op gebied van sport en mineralen. Vanaf 1977 is hij vrijwilliger bij korfbalvereniging DVO in Bennekom. Zo was hij trainer, scheidsrechter en penningmeester. Daarnaast is hij vanaf 2001 bestuurslid Technische Zaken van de Kring Zwarte Woud Mineralen Nederland. Hij is al jarenlang actief stenenzoeker en -verzamelaar in Zwitserland en in het Zwarte Woud in Duitsland. Namens de vereniging geeft hij lezingen door het hele land.

De heer H. van der Meij, Ede (1941)

De heer Van der Meij is onder meer Hoofd Financiën en Belastingen bij de gemeente Ede geweest. In zijn laatste functie was hij directeur van BMC in Leusden. In 1971 begon hij als scriba van Wijkgemeente De Open Hof. Hij was penningmeester van de Gereformeerde Kerk in Ede. Hij was actief lid van de kerkelijke stuurgroep ‘Kiezen en Delen’.

De heer Van der Meij was 2002 tot 2007 penningmeester van de Vereniging voor Christelijk Nationaal Schoolonderwijs Ede. Hij was eind jaren tachtig gedurende twee jaar lid van de ouderraad van het Streeklyceum in Ede. Vanaf 2001 was de heer Van der Meij voorzitter van de Stichting Het Maanderzand. Vanaf 2006 was hij voorzitter van de Raad van Toezicht. Sinds twee jaar is de heer Van der Meij lid van de Rekenkamercommissie van de gemeente Ede.

De heer J.J. Mekel, Bennekom (1933)

De heer Mekel is sinds 1992 actief als voorzitter van het sociaal cultureel centrum 't Laag in Bennekom. Vanaf het begin heeft hij als voorzitter het sociaal cultureel werk een warm hart toegedragen en zich op alle fronten ingezet voor het buurthuiswerk. De laatste zeven jaar is hij een belangrijke speler geweest in het proces om te komen tot een multifunctionele voorziening voor school en partners: Collage. In dit proces vervult hij een belangrijke functie als bruggenbouwer voor de verschillende partners, te weten de basisschool, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, muziekschool, bibliotheek en sociaal cultureel werk. Gezien zijn leeftijd stopt de heer Mekel met zijn voorzitterschap als Collage er is. De heer Mekel is lid van de Rotaryclub Bennekom.

De heer D. Redert, Ede (1947)

De heer Redert was vanaf 1963 werkzaam in het notariaat. Tot 1 juni 2009 werkte hij als notaris bij Van Putten Van Apeldoorn Notarissen waar hij 21 jaar heeft gewerkt. Vorig jaar ging hij met vervroegd pensioen. Vanaf 1962 is de heer Redert als vrijwilliger actief, voornamelijk binnen de Hervormde gemeente in de plaatsen Goedereede, Gouda en Ede. Hij bekleedde vele functies, waaronder ouderling, jeugdouderling, scriba, maar ook veel bestuursfuncties zoals penningmeester en secretaris van diverse kerkelijke besturen.

De heer Redert was in zijn kerkenwerk vaak gericht op de jeugd. De jeugd heeft een speciale plek in zijn hart. De heer Redert was daarnaast veertien jaar voorzitter van de Bond van Notarisklerken, afdeling Oost-Veluwe en zeven jaar secretaris van de Stichting Open Huis in Gouda.

De heer ing. P. Renkema, Ede (1945)

De heer Renkema is in 1985 benoemd tot gerechtsdeurwaarder en heeft sinds 1990 een zelfstandig kantoor in Veenendaal. Hij was op jonge leeftijd twee jaar lid van het Edes Jeugdparlement. Hij was begin jaren negentig medeoprichter van de Stichting Stedenband Ede-Chrudim. In dezelfde periode werd hij secretaris van de Stichting Ontwikkelingshulp Oost-Europa, een functie die hij nu al twintig jaar vervuld. Hij was twee keer betrokken bij de organisatie van tentoonstellingen over Anne Frank in Osterwieck, Oost-Duitsland.

De heer Renkema benut zijn kennis en ervaring mede voor de ontwikkeling van Turken en Polen richting Europa. In het kader van zijn betrokkenheid met Duitsland en Turkije was hij in 2009 nauw betrokken bij en de promotor van culturele jeugdprojecten in deze beide landen.

De heer J. Schuurman, Ede (1939)

De heer Schuurman werkte tot 1996 bij de Woningstichting Ede (later Woonstede). Daarnaast is hij vanaf 1983 vanuit de NH Kerk, nu PKN, vrijwillig werkzaam bij De Slunterhof in Ede, een woon- en dienstencentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Hij verzorgt vanaf 1983 voor de kerk catechese lessen voor mensen met een verstandelijke beperking en is medewerker aangepaste kerkdiensten.

Sinds 1982 heeft hij diverse kerkelijke functies bekleed, zoals evangelisatieouderling en jeugdouderling. Nu nog is hij pastoraal ouderling. De heer Schuurman is nauw betrokken geweest bij de oprichting van de huidige Ondernemingsraad binnen Woonstede. Gedurende acht weken per jaar geeft de heer Schuurman voorlichting aan toeristen voor het Gilde Ede.

Later volgen meer informatie en foto's. Kijk op www.edestad.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie