Minder mannen worden onderwijzer

28 mei 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Hebben we nog echte mannen op de Pabo?” vraagt Immanuel Wijland aan de deelnemers van het debat over ‘Mannen en de Pabo’, donderdag in de Christelijke Hogeschool Ede (CHE).

Wijland is een van de landelijke 15 procent mannen die de Pabo-opleiding volgt. De exacte reden voor het geringe aantal jongens was hem onbekend en daarom besloot hij tot het organiseren van een debatavond over het onderwerp.

Pabo-docent Warner Bruins is een van de vele toegestroomde geïnteresseerden vanavond. Bruins denkt te weten hoe het komt dat er zo weinig jongens op de Pabo zitten: ,,Er zijn zo weinig jongens die voor de opleiding kiezen, omdat ze een mannelijke leerkracht als rolmodel missen. En de heren die uiteindelijk tóch voor de opleiding hebben gekozen, stoppen er weer snel mee, omdat ze de opleiding teveel op vrouwen gericht vinden.”

Reinier Koppelaar, politiek adviseur bij de ChristenUnie, denkt dat het opsplitsen van de Pabo in een deelopleiding voor kleuterklassen en een deelopleiding voor bovenbouwklassen de beste oplossing is. CDA-woordvoerder voor onderwijs, Jan Jacob van Dijk, vindt dat jongens vooral vanuit het basis- en middelbaaronderwijs moeten worden gestimuleerd om naar de Pabo te gaan.

Volgens Wijland hebben mannen, anders dan vrouwen, meer behoefte aan kennis. ,,De opleiding zou hierin moeten voorzien en meer oog moeten hebben voor de individuele wensen en kwaliteiten van de mannelijke Pabo-studenten.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie