Vrouwen Polar Bears prolongeren landstitel (+video)

30 mei 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De waterpolovrouwen van Polar Bears zijn voor de tweede keer op rij landskampioen geworden. Na vrijdagavond een nipte 10-11 zege in Gouda geboekt te hebben, maakten de Berinnen de best-of-three zaterdagavond af met een ruimere 12-9 zege in eigen zwembad de Peppel.

door Rianne van Vuren

,,Het was een spannende finale" concludeerde trainer Gerrit-Jan Schothans met een glimlach die niet meer van zijn gezicht geveegd kon worden. Vorig jaar behaalde hij met zijn ploeg de beker en de landstitel en ook zaterdag kon zijn ploeg de schaal weer in handen nemen.

,,Spanning speelt sowieso een grote rol in zo'n finale. En blijkbaar kunnen wij daar het beste mee omgaan. We kregen vandaag veel uitsluitingen. Toch zijn de meiden daar goed mee omgegaan en met name aanvallend hebben we heel goed gespeeld. De vermoeidheid door de eerste play-off speelde wel een rol waardoor vandaag gaten vielen en makkelijker gescoord werd."

Vrijdagavond werd de eerste stap gezet. Een zeer spannende play-off werd gespeeld bij GZC Donk. Drie van de vier periodes werd gelijk gespeeld. In de derde periode beslisten de Edese waterpolosters het eerste duel. Tevreden keerden de Berinnen terug naar Ede waar de volgende dag de tweede krachtmeting zou plaatsvinden in het eigen wedstrijdbad.

In de eerste periode profileerde GZC Donk zich al als een moeilijke tegenstander. Na de 1-0 van Biurakn Hakhverdian volgde meteen het antwoord van de vrouwen uit Gouda. Schothans' vrouwen kregen het even moeilijk, Donk sloeg een gaatje van 1-3. Via Vivian Sevenich en Mieke van der Sloot kwamen de Edese speelsters echter al snel weer gelijk. Zo gaven ze de eerste periode niet uit handen: 4-4.

In de tweede periode kwam de spanning pas echt in de wedstrijd. Ook langs de randen van het zwembad liet de Bears-aanhang voor het eerst van zich horen. Polar Bears verdedigde goed en diverse onderscheppingen leidden tot grote kansen voor de Edese dames. In de beginfase van deze periode eindigden deze onafgemaakt. Tot Nienke Vermeer van een behoorlijke afstand in de laatste seconde van de schotklok de bal keihard in de rechterhoek poeierde. De ploegen liepen gelijk op, maar net voor het einde maakte topwaterpoloster Daniëlle de Bruijn een grove overtreding namens Donk. Zo kon Hakhverdian er door een benutte strafworp toch een voorsprong uitslepen.

De toon werd net als vrijdag pas echt gezet in de derde periode. Weer was het Nienke Vermeer die van een afstand scoorde. De Bruijn werd opnieuw uitgesloten en stond zo met twee persoonlijke fouten op scherp. Ondertussen maakte Hakhverdian weer gebruik van deze manmeersituatie en begon het scenario er met drie punten verschil voor Polar Bears al rooskleurig uit te zien. Bij 9-7 ging de vierde periode in. Sabrina van de Sloot zorgde ervoor dat Donk weer aansloot. Maar de Berinnen maakten zich nu weer, en definitief, los. Ondertussen werd elke misser aan Goudse zijde hartstochtelijk gevierd aan de zijlijn en één minuut voor tijd drong het besef door. 'Kampioenen' galmde door het zwembad.

Na het laatste fluitsignaal sprong de gehele selectie inclusief trainersstaf spontaan het water in. Omhelzingen volgden. Champagne ging het water in. De kurk vloog tegen het dak en de overwinnaarsdrank spoot over het water. Na een polonaise rond het bad werden de dames staande gehouden voor de huldiging. Eerst een respectabel applausje voor de tweede plaats die Donk behaald had. Daarna namen de Berinnen met de armen over elkaars schouders de bloemen en medailles in ontvangst. Toen de schaal eenmaal van hand tot hand ging, barstte het feest pas echt los.

Hakhverdian noemde het ,,geen makkelijke wedstrijd. Drieënhalve periode was loeizwaar. Maar nu ben ik heel blij met de overwinning. Dit was een jaar van zware concurrentie. We waren steeds ongeveer evenwaardig aan Het Ravijn en Donk, dus ik vond het een heel spannend seizoen. Toch had ik wel heel veel geloof in ons team. Er zijn veel nieuwe, jonge meiden bijgekomen. Maar gedurende het seizoen zijn we echt naar elkaar toegegroeid en een heel hecht team geworden."

Vijfvoudig doelpuntenmaakster Nienke Vermeer is vermoeid, maar blij. ,,Ik ben tevreden over mijn eigen spel, maar vooral over het hele team. Donk is een wisselvallige ploeg waarbij je niet weet wat je kan verwachten. Dat maakt het best wel lastig" aldus de nu drievoudig landskampioene. ,,Vanavond gaan we feesten."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie