Huurdersbond Ede vindt verkiezingsprogramma’s slecht voor huurders

31 mei 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De Huurdersbond Ede vindt met de Nederlandse Woonbond dat de politiek te weinig oog heeft voor de belangen van huurders. Dit blijkt niet alleen uit een vergelijking van de verkiezingsprogramma’s, maar nog veel duidelijker uit de doorrekening daarvan door het CPB.

Terwijl de koopsector met fluwelen handschoenen wordt behandeld, krijgen huurders zeer forse huurstijgingen. Woonbonddirecteur Ronald Paping zoekt de verklaring er deels in dat de meeste politici zich moeilijk in de positie van een huurder kunnen inleven.

Ronald Paping vertelt dat hij onderzoek liet doen waaruit blijkt dat 94 procent van de huurders het onacceptabel vindt als de huursector onevenredig hard wordt getroffen bij de bezuinigingen.

De teneur bij een aantal partijen is om de hypotheekrenteaftrek heilig te verklaren en de huren fors te verhogen. De neiging om bij bezuinigingen vooral naar de huursector te kijken, wordt volgens de Woonbond in de hand gewerkt doordat politieke partijen in de huidige woningmarkt huiverig zijn om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken.

,,Sommige partijen (CDA, VVD en PVV) willen niets doen aan de hypotheekrenteaftrek en de andere partijen schuiven de noodzakelijke versobering van de fiscale subsidie voor kopers voor zich uit, maar nemen diezelfde terughoudendheid niet in acht voor huurders'', zegt Paping. Daarnaast wijst de Woonbond erop dat de politieke weerstand tegen het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek groot is. Blijkbaar veel groter dan die tegen bezuinigingen op de huursector.

Scheefwonen

De Huurdersbond Ede vindt tevens dat er te weinig aandacht is voor de regionale problematiek die landelijk beleid veroorzaakt. Percentages over scheefwonen in Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld zijn veel hoger dan in de regio’s. Nationaal beleid bij aanpak over scheefwonen lost weinig tot niets op in de regio. De Huurdersbond Ede vindt dat scheefwonen moet worden aangepakt in die regio’s waar dat ook een oplossing biedt en niet beschouwd moet worden als een landelijk probleem, net als krimp is het geen landelijk probleem.

,,Ook een algemene aanpak van alle woningcorporaties, meer dan 400, door daar geld te willen weghalen is een miskenning dat een groot aantal corporaties in allerlei regio’s prima functioneert. Het zou de politiek sieren als ook daar geen algemene maatregelen worden genomen die juist dat prima beleid van goed functionerende en investerende woningcorporaties om zeep helpen'', vindt Paping.

Hard treffen

Goedkope huren aanpakken mag, maar betaalbare huren aanpakken zal als mogelijk resultaat hebben dat die huren middelduur gaan worden en de middeldure huren duur worden. Huren tussen de 400 euro en 650 euro zijn niet goedkoop voor huurders die netto 1500 tot 2000 euro verdienen vindt de Huurdersbond Ede. Ook daar zal landelijke aanpak over de huren in het algemeen de positie van de huurders te hard treffen omdat ze gezien hun inkomsten een nog groter deel van hun inkomsten kwijt zijn aan woonlasten. Dat maakt huren onbetaalbaar.

De ongelijke behandeling tussen kopers en huurders wordt mogelijk vergroot als er niets aan de hypotheekaftrek verandert. ,,Soms lijkt de politiek te vergeten dat de huurders elke maand huur betalen en het ook mogelijk maken dat de onrendabele top en al het personeel in dienst van corporaties door de huurders betaald worden en dat Woningcorporaties daardoor kunnen investeren. Daardoor hoeft de overheid minder geld uit te geven aan de sociale sector ten opzichte van de koopsector'', aldus Paping.

Een vergelijking van alle politieke programma’s is te vinden op de site van de Woonbond, www.woonbond.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie