Afscheidstour bestuur Recreatie Gemeenschap Veluwe

31 mei 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De wethouders die in het algemeen bestuur zaten van Recreatie Gemeenschap Veluwe namen vrijdag officieel afscheid tijdens een tour op de Veluwe. Vanwege de opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling op 1 januari 2010 is het Algemeen Bestuur afgetreden en komen de aandelen van RGV Holding rechtstreeks in handen van de gemeenten.

Tijdens de afscheidstour werden onder meer SchatEiland Zeumeren, Haven Hattem en recreatiegebied Kievitsveld bezocht.

Na 48 jaar is de Gemeenschappelijke Regeling van Recreatie Gemeenschap Veluwe opgeheven. Door dit besluit is meer duidelijkheid ontstaan in de organisatie en in de rol van gemeentelijke bestuurders. Voor bestuurders was de dubbele rol als bestuurder van zowel de Recreatie Gemeenschap Veluwe als van de eigen gemeente soms lastig. Daarnaast krijgt RGV Holding een duidelijkere structuur. Partners, relaties en klanten van RGV vragen zich wel eens af of RGV een bedrijf of overheidsorgaan is. Door de opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling is nog duidelijker geworden dat RGV een bedrijf is. Deze aangepaste structuur biedt RGV nieuwe perspectieven voor de toekomst.

Historisch

De opheffing van de Gemeenschappelijke Regeling is een historisch besluit. Begin jaren zestig van de vorige eeuw werd de regeling opgericht. Alle grote recreatiegebieden van RGV zijn tot stand gebracht dankzij de samenwerking van gemeenten in deze regeling.

De tijden zijn echter veranderd. In 1999 kregen de recreatieschappen Veluwe en Nijmegen en omstreken groen licht om op eigen benen te gaan staan en werden verzelfstandigd. De beide organisaties fuseerden in 2002 en gingen verder onder de naam RGV Holding B.V. Vóór 1999 werd de organisatie volledig gefinancierd en aangestuurd door de overheid. Maar steeds vaker gaven de gemeenten en de provincie aan dat RGV zelf economische dragers moest gaan ontwikkelen om de begroting sluitend te krijgen. Uiteindelijk leidde dat tot de overdracht van alle activiteiten van de Gemeenschappelijke Regeling aan een zelfstandig werkend vennootschap. De Gemeenschappelijke Regeling was vanaf dat moment alleen nog aandeelhouder.

Die aandeelhouders namen plaats in het Algemeen Bestuur van RGV, de laatste jaren bestaande uit wethouders van 27 gemeenten: Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Beuningen, Brummen, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Groesbeek, Hattem, Heerde, Heumen, Millingen aan de Rijn, Mook en Middelaar, Nijkerk, Nijmegen, Nunspeet, Oldebroek, Putten, Renkum, Rheden, Rozendaal, Ubbergen, Voorst, Wijchen en Zevenaar. De wethouders van deze gemeenten en gedeputeerde mevrouw Marijke van Haaren, namen tijdens een tour afgelopen vrijdag officieel afscheid van RGV.

Als eerste werd SchatEiland Zeumeren op het gelijknamige recreatiegebied in Voorthuizen bezocht. Hier kregen de genodigden een rondleiding in het overdekte avonturenparadijs. Tevens werd in SchatEiland een lezing gegeven door Rabobank Nederland over MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) . Na de lunch bij Shortgolf Zeumeren vertrok het gezelschap naar Haven Hattem.

Haven Hattem is het afgelopen jaar uitgebreid van 80 naar 240 ligplaatsen en heeft een volledige facelift gekregen. Op 18 juni aanstaande is de officiële opening. De haven wordt geëxploiteerd door Zijda Yachting. De haven heeft een nieuwe botenhelling en een aantal camperplaatsen gekregen. Verder is het parkeerterrein uitgebreid en de bestrating vernieuwd.

Bij de uitvoering van deze werkzaamheden liep RGV vooruit op het door de gemeente Hattem opgestelde plan ‘Hattem aan de IJssel’. Dit plan omvat een grotere herinrichting van het gebied tussen de haven en de Dijkpoort. Daarmee wil Hattem de relatie tussen de IJssel en haar historische binnenstad versterken. De vernieuwde haven vormt een prachtig startpunt voor een ontdekkingstocht over de Veluwe. Het historisch centrum van Hattem ligt op slechts twee minuten lopen van de haven.

'De Waterskiër’

Aan het eind van de middag bezochten de wethouders recreatiegebied Kievitsveld in Emst (gemeente Epe). Hier werd het kunstwerk ‘De Waterskiër’ onthuld. De Waterskiër symboliseert een activiteit die bezoekers kunnen ondernemen op Kievitsveld. Het is alweer het tiende kunstwerk dat RGV realiseert op haar recreatiegebieden. De kunstwerken zijn herkenbaar en te zien vanaf snelwegen of andere doorgaande wegen. Ze wekken belangstelling op bij voorbijgangers en prikkelen de nieuwsgierigheid.

Tijdens de opening werden 100 heliumballonnen de lucht ingelaten met daaraan vrijkaarten voor de Veluwse Bron, het wellnessresort dat ook op Kievitsveld is gevestigd, en voor de waterskibaan van Burnside Cablepark. Na de onthulling werd de Veluwse Bron bezocht waar eigenaar Gert van der Steen een lezing gaf.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie