Gastles van SGP'er Bas van der Vlies op school in Ede

31 mei 2010 om 00:00 Nieuws

BENNEKOM - In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen op 9 juni hebben de jongens en meisjes van groep acht van de Eben-Haëzerschool te Bennekom in de lessen uitvoerig stilgestaan bij deze verkiezingen. Lesjes staatsinrichting over het bestuur van ons land, het vergelijken van de programma’s van politieke partijen. Straks uitmondend in het oprichten van eigen partijtjes op school en schoolverkiezingen.

Spontaan kwam het idee op om Bas van der Vlies, nu nog fractievoorzitter van de Staatkundig Gereformeerde Partij in de Tweede Kamer te vragen voor een gastles. Een paar telefoontjes en het was geregeld. Vrijdagmiddag 28 mei zag groep acht met spanning uit naar de komst van Bas van der Vlies, nestor onder de Kamerleden. Deze dag was het precies 10.580 dagen geleden dat hij voor het eerst plaats nam in de bankjes van de Tweede Kamer. Vanaf juni 1981 als lid en sinds mei 1986 als fractievoorzitter. Voor de komende verkiezingen heeft hij zich niet meer beschikbaar gesteld.

Regels

Bas van der Vlies begon met het uitleggen waarom er regels moeten zijn op school, zo heeft de samenleving ook regels nodig. De regering regeert, de Tweede Kamer controleert. De leerlingen kregen alle tijd om vragen te stellen en in vogelvlucht passeerden de volgende onderwerpen: kernenergie, Afghanistan, abortus, Geert Wilders en de verhoging van de AOW-leeftijd. Op zijn eigen rustige manier gaf Bas van der Vlies uitleg, niet schromend om aan te geven hoe hij als christenpoliticus tegen deze onderwerpen aankijkt.

Een gastles van ruim een uur vliegt voorbij en tot de laatste minuut wist hij de jongelui te boeien. Een ervaring om nooit te vergeten, niet veel mensen zullen kunnen zeggen dat ze les hebben gehad van een bekend politicus. Onder applaus van de leerlingen verliet hij het leslokaal. Onder zijn arm een mandje met Bennekomse streekproducten.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie