Hoogst genoteerde Edenaar voor Tweede Kamer is raadslid ChristenUnie

31 mei 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Leon Meijer, sinds maart 2010 raadslid voor de ChristenUnie is de hoogst genoteerde Edenaar voor de Tweede Kamer verkiezingen. Hij staat op plaats 17.

Meijer die in het dagelijks leven voor het CNV werkt, is inmiddels druk bezig met de campagne. Met 7 tot 10 zetels in de peilingen, heeft hij toch hoop. ,,Politiek is een raar bedrijf. Egbert Schuurman, Eerste Kamerlid voor de ChristenUnie waarschuwde me dat ik op alles voorbereid moet zijn'', aldus Meijer. Voor een voorkeurzetel heeft een kandidaat ongeveer 16.000 stemmen nodig. De ChristenUnie speelt in op het gegeven dat mensen steeds vaker op een kandidaat stemmen die ze kennen, die uit hun stad of dorp komt. Voor elk van de 50 kandidaten van de lijst heeft de ChristenUnie persoonlijke folders laten drukken in de ChristenUnie kleuren.

Op de vraag of hij zo kort na zijn benoeming als raadslid het kan maken om te vertrekken naar de Tweede Kamer, antwoordt Meijer: ,,Het is fantastisch om raadslid in Ede te zijn. Om mee te werken aan een beter Ede. Maar als ik de kans krijg om naar Den Haag te gaan, is dat ook goed voor Ede. Teveel wordt er in de Tweede Kamer stil gestaan bij de problemen van de Randstad en de Noordelijke provincies die een sterke lobby hebben. Het is tegelijkertijd verbazingwekkend hoe weinig kandidaten uit Gelderland op de kandidatenlijsten van de partijen staan. Ik denk dat ik Ede en de kiezers ook een dienst bewijs door in Den Haag voor ze op te komen.''

Overigens heeft de Edese ChristenUnie regelmatig aandacht van haar Haagse fractie gevraagd voor de problemen in Ede. Dankzij een motie van het ChristenUnie Kamerlid Ortega mag Ede aanschuiven bij het Grote-steden overleg en krijgt de gemeente sinds 2009 extra geld van het rijk om de ‘grote steden-problematiek’ aan te pakken.

Er moet de komende jaren flink worden bezuinigd in het land. Bij de ChristenUnie willen ze de lage inkomens zoveel mogelijk ontzien. Leon Meijer: ,,Ook in een crisis blijft het van belang dat iedereen mee kan blijven doen. De ene partij is kampioen bezuinigen, de ander kampioen banencreatie, de ander kampioen groen. Uit alle berekeningen blijkt dat de ChristenUnie eigenlijk de beste triatleet is. Wij zijn geen kampioen op de afzonderlijke onderdelen, maar als je die onderdelen samenvoegt, komen wij het verst.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie