Waterverdeling bij droogte

26 juli 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Wie krijgt er bij droogte nog water en wie wordt gekort? Als de vraag naar water groter is dan het aanbod, moeten er prioriteiten worden gesteld. Waterschap Vallei & Eem heeft met de provincies Utrecht en Gelderland een verdeling gemaakt voor het beschikbare water uit de Nederrijn bij droogte. Met de waterverdeling bereidt het waterschap zich voor op de toekomstige klimaatverandering waarbij extreem droge perioden vaker zullen voorkomen.

De verdeling van het water uit de Nederrijn is uitgewerkt in het rapport Uitwerking Verdringingsreeks Valleikanaal en Eem. Hierin staat voor welke gebruikers het waterschap water onttrekt uit de Nederrijn en hoeveel water zij gebruiken. Ook staat in het rapport een volgorde vermeld van belangen. Als het zo droog is dat het waterschap de gevraagde hoeveelheid water niet meer kan aanvoeren, bepaalt deze lijst in welke volgorde de verschillende gebruikers geen water meer ontvangen.

Sportvelden

Zo kan het zijn dat akkers en sportvelden niet meer mogen worden besproeid, maar dat stadswateren nog wel worden doorgespoeld. Als er dan nog minder water beschikbaar is, krijgen alleen de veengebieden nog water. Veengrond kan bij droogte onherstelbaar inklinken. Dit speelt bijvoorbeeld in het Eemland. Ook kan er schade ontstaan aan houten funderingen als het waterpeil te laag zakt, bijvoorbeeld in Bunschoten. Tevens heeft het waterpeil grote gevolgen voor het succes van het broedseizoen in de weidevogelgebieden.

Belanghebbenden zoals agrariërs, particuliere grondbezitters, natuurorganisaties en sportvissers zijn bij de totstandkoming van het rapport betrokken.

Landelijke verdeling

De verdringingsreeks Valleikanaal en Eem is een regionale uitwerking van de landelijke verdringingsreeks. Deze reeks is opgezet om zo eerlijk en efficiënt mogelijk prioriteiten te kunnen geven aan de verschillende partijen die water nodig hebben. Het terugdringen van de risico’s door droge dijken en het tegengaan van onomkeerbare (natuur)schade krijgen de hoogste prioriteit bij het verdelen van schaars water. Door de manier van prioriteren op voorhand duidelijk te maken, kent iedereen de spelregels bij de verdeling van water tijdens watertekorten.

Het rapport Uitwerking Verdringingsreeks Valleikanaal en Eem is goedgekeurd door Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Vallei & Eem. Nu moeten de provincies het rapport nog vaststellen. Dit gebeurt in overleg met de gemeenten. Tot die tijd wordt bij droogte al wel gehandeld volgens de afgesproken waterverdeling.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie