IVN-jubileumwandeling op Wekeromse Zand

26 juli 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De IVN houdt dinsdag 3 augustus een jubileumwandeling in Het Wekeromse Zand. Deze excursie staat vooral in het teken van de Groene Gids het informatieblad van de IVN-afdeling Ede. Dertig jaar geleden kwam de eerste editie van dit kwartaalblad.

De eerste wandeling die er aangekondigd werd was een wandeling met wijlen Gijs Vermeulen, een drijvende kracht die vele natuurgidsen bezieling gaf voor het gidsenwerk. Wiebe Verbaan zal nu dertig jaar later de wandeling van Gijs Vermeulen nawandelen.

,,Nog steeds is het Wekeromse zand een bijzonder natuurgebied. In dit gebied met stuifzanden, bossen en heidevelden kunnen we verschillende soorten vogels zoals spechten en mezen aantreffen, maar ook buizerd en raaf zullen zich wel laten horen of laten zien. Mogelijk zien we ook nog moeflons of ander wild'', aldus de organisator.

Sinds een paar jaar heeft het Geldersch landschap er een groep heidekoeien lopen met een stier, een bijzonder koeienras dat in vroeger tijden een zeer belangrijk huisdier was voor de keuterboertjes op arme zandgronden. Wat planten betreft staat het Wekeromse zand bekend om de grote variatie in korstmossen, meer dan 40 soorten werden er gevonden. Ook allerlei insecten zijn er te vinden zoals de zeldzame blauwvleugelsprinkhaan maar ook talloze loopkevers die alleen bij specialisten bekend zijn onder hun Latijnse naam maar in insectengidsen niet zijn terug te vinden.

De start is om 19.00 uur bij de hoofdingang aan het einde van de Lichtenvoordseweg (achter de voormalige vuilstort), het gemakkelijkste te bereiken door vanaf Ede de Immenweg links in te slaan en na ca.50 meter rechtsaf Hoeverweg vervolgen tot de ingang. De wandeling zal ruim anderhalf uur duren. Gids is Wiebe Verbaan, info. tel. 0318-611947. Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie