Groenlinks/PE: ,,Ernstige bedreiging uniek vleermuizenreservaat en biotoop''

26 juli 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De fractie van Groenlinks/PE in Ede maakt zich zorgen om het vleermuizenreservaat en de biotoop op landgoed Kernhem. Fractievoorzitter Eric Leltz denkt dat de dieren bedreigd worden, omdat zij huizen in de dode bomen aan de Doolhoflaan, de bomen die op de nominatie staan om gekapt te worden.

,,Ik hoop dat het college van b & w alsmede de gemeenteraad het belang van het landgoed Kernherm laten prevaleren en de biotoop die het thans door de politiek bedreigde deel van de Doolhoflaan uitmaakt, op een verantwoorde en respectvolle manier zal benaderen. We dienen uiterst zorgvuldig om te gaan met datgene van de natuur dat ons nog rest'', aldus Ed Vos, een Edenaar die het voortouw in de kwestie neemt. Groenlinks/PE zegt zijn visie te steunen.

,,Daar waar de gemeente decennia geleden het prijzenswaardige initiatief nam het natuurlijk ontstane vleermuisreservaat in stand te houden door beperkt onderhoud te plegen, dreigt ze nu de beslissing te nemen een uniek stuk natuurgebied te vernietigen. Vernietigen: een groot woord, maar is het exact de kern waar het hier om gaat'', aldus Vos.

Hij vervolg: ,,Het is me bekend dat vleermuizen gebruik maken van lange lanen in het bos om te vliegen en te fourageren. Op het landgoed Kernhem is dat niet anders. Na de kap van het belangrijkste deel van de bomen op de Doolhoflaan is het laankarakter voor vele tientallen jaren verloren en daarmee ook het karakteristieke van een vleermuisreservaat. Het ophangen van nestkastjes voor vleermuizen lijkt me slechts een doekje voor het bloeden van de politiek voor diegenen die het verdwijnen van dit unieke reservaat echt ter harte gaat. Ik kan me niet voorstellen dat een zichzelf respecterende vleermuis genoegen neemt met de 'verplichte' verhuizing naar de kunstmatig gemaakte 'nestkastjes' en deze gaan preferen boven de door natuurlijk ontwikkeling ontstane holten in bomen, al dan niet door spechten gecreëerd.''

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie