Bus van Ede naar Arnhem ,,valt reuze mee''

27 juli 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - ,,Rustig maar mevrouw, er is nog een bus'', zegt de hoofdcoördinator van Traffic Support dinsdagochtend. Vanaf zondag ligt het station in hartje Arnhem plat vanwege nieuwbouw en daarom rijden er nu tot 22 augustus bussen heen en weer tussen deze stad en het treinstation Ede-Wageningen.

Ze vertrekken en arriveren grofweg om de tien minuten op de parkeerplaats aan de noordzijde van het station. 'Even de benen strekken' staat er op de gele vlaggetjes die de passagiers de route wijzen van bus naar station en vice versa. Een buitenlandse meneer kijkt moeilijk en moet naar Nijmegen. ,,Dan kunt u in deze bus stappen, die gaat eerst naar Arnhem'', helpt de coördinator, die nog zes collega's heeft op het station.

Bij de ingang van het station staan ook twee mannen van de NS die reizigers een gratis 'pretpakketje' aanbieden, een plastic zakje met een tijdschrift, snoepgoed, een treinkaartje dat een tweedeklaskaartje eersteklas maakt, twee promotiefolders van de gemeente Ede (met een fietsroute), drie kortingsbonnen voor etenswaar en het Openluchtmuseum of Burgers Zoo, plus een gratis croissant en kop koffie. In totaal gaat het om 30.000 tasjes, die een coproductie zijn van NS en gemeente Ede.

Prorail voert vier weken lang werkzaamheden uit aan het spoor tussen de stations Ede-Wageningen en Arnhem. ,,Het is de grootste buitendienststelling die we ooit hebben meegemaakt'', zegt een medewerker van de NS die de tassen uitdeelt. Hij vindt dat er vaak kritiek is op zijn werkgever, maar dat nu ook weleens geschreven mag worden dat iets goed geregeld is.

Stoptreinen

,,Het viel reuze mee hoor'', zeggen Frits en Wil Neijman. Ze komen met de bus uit Arnhem naar Ede en bezoeken de heidemarkt. ,,Nee, de bus ging niet met een grote omweg. We zagen ook de Ginkelse Hei nog, dus dat was mooi. Het personeel is duidelijk herkenbaar en je ziet goed waar je heen moet lopen.''

De intercity-treinen vanaf Utrecht rijden in deze periode niet verder dan station Ede-Wageningen. Wel rijden er dan nog stoptreinen van en naar de tussenliggende stations van Wolfheze en Oosterbeek.

Op verschillende plaatsen op het station hangen mooie foto’s van plaatsen en activiteiten in Ede. Tijdens sommige dagen wordt ook nog Edes water uitgedeeld. Het kraanwater in Ede is volgens de gemeente bijzonder, omdat het van zulke goede kwaliteit is dat het ongezuiverd, direct uit de grond, de leidingen in kan: puur bronwater uit de kraan dus.

foto's:

Momenten op dinsdagochtend bij het station Ede-Wageningen, waarbij onder meer 'pretpakketten' worden uitgedeeld.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie