,,Situatie Broeksteeg gevaarlijk”

28 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Veel wegen in het buitengebied, waaronder de Broeksteeg valt, worden als sluipwegen gebruikt, waardoor er hard gereden wordt, ook door vrachtwagens op landweggetjes. Als twee auto’s elkaar in tegengestelde richting passeren, rijden ze vaak ver de berm in. Daarbij worden regelmatig de markeringspaaltjes omver gereden. ,,Die worden dan weggehaald of niet vervangen. Vooral door ze te laten staan, worden gevaarlijke situaties uitgelokt”, meent B. de Haas. ,,Kom, ik laat het wel even zien.” De Lunteraan loopt voorop, zijn tuinpad af naar de straatzijde. ,,Kijk daar, daar en daar. Markeringspaaltjes die afgebroken zijn. Zie je die punten die er aan zitten? Dat is toch levensgevaarlijk? Als iemand daar opvalt zijn de gevolgen niet te overzien.”

Bewoner vindt onderhoud bermen ondermaats LUNTEREN - ,,Het onderhoud van de bermen in het buitengebied is zeer slecht’’, zegt B. de Haas, woonachtig aan de Broeksteeg. De Lunteraan vindt dat de gemeente hier geen verantwoording neemt en het zou volgens hem gevaarlijke situaties creëren.

De Lunteraan hoopt dat de gemeente Ede maatregelen neemt. ,,De gemeente moet stoppen met het storten van puin. Want daardoor wordt de weg steeds breder waardoor de (vracht)auto’s steeds dichter bij de sloot komen. Daardoor verdwijnt er ook steeds meer puin in de sloot, die steeds smaller wordt. De Broeksteeg is een te brede weg geworden. En dat lokt sneller rijden uit en daar komen ongelukken van. De afgelopen maanden zijn er iets van tien auto’s in de sloot beland. Daar hoor en lees je weinig over omdat het meestal goed afloopt en meestal beperkt blijft tot materiele schade. Afgelopen maandag was het ook weer zo ver. We hebben ook een keer een vrouw die tien maanden zwanger was uit de auto moeten bevrijden, die was ook in de sloot beland.”

Stof

Het is niet de enige klacht die De Haas heeft. ,,Vooral bij droog weer is het hier vreselijk stoffig als er een auto of vrachtwagen door de berm rijdt. Vooral als de voertuigen hard rijden en de wind deze kant opstaat, krijgen we veel stof in huis.“

Zeventien jaar woont De Haas ondertussen aan de Broeksteeg. ,,Het is een schitterende locatie, maar het is in de loop der tijd een drukke sluiproute geworden. Vroeger zaten we aan de voorkant in de tuin, nu in de achtertuin. We hebben gelukkig veel land, dus dat is niet zo’n probleem. Maar het geeft wel aan waarmee we te maken hebben.”

De Haas vertelt dat hij diverse malen contact heeft gehad met de gemeente. Hij vindt dat de wegen weer veiliger gemaakt moeten worden. ,,Te beginnen door de paaltjes te vervangen, ze moeten daarin hun verantwoordingen nemen”, vindt hij. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt de contacten met De Haas: ,,Klachten die de gemeente ontvangt inzake wegbeheer, worden doorgespeeld aan de uitvoerder. Deze neemt maatregelen wanneer de veiligheid en/of bereikbaarheid in het gedrang is.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie