Spannende finales in Otterlo

28 juli 2010 om 00:00 Nieuws

Met 22 graden ideaal om te presteren. Bij de A-rijders was de finish spannend. Een kopgroep van zes rijders streed om de winst. Dat lukte de Belg Ferre Spruyt. Hij versloeg in een adembenemende sprint zijn medevluchters Chrispijn Ariëns en Geert-Jan van der Wal. ,,Dat was helemaal niet de bedoeling”, aldus Ferre. ,,We hadden onze kaarten op ploegmaat Bart Swings gezet.” Bij de vrouwen was het niet minder spannend. Hier zegevierde in de eindsprint de Australische Brooke Lochland.

OTTERLO - Het is weer gelukt. De 24e skeelerronde van Otterlo was een spektakel. Zo’n zesduizend toeschouwers die het pittoreske parcours omzoomden. Onder perfecte weersomstandigheden werd het programma afgewerkt.

door Eip Janssen

Tevreden

En dus was organisator Rob Hummelen op het feestplein hartje Otterlo een blij man. ,,Ja, ik ben echt super tevreden. Er is geen wanklank vernomen. We hebben onze faam waargemaakt. Dit was belangrijk voor volgend jaar. Dan is de 25e editie. Een jubileum waarbij we groots willen uitpakken. Wat zou het mooi zijn als dan het NK skeeleren 2011 aan ons wordt gegund. Een beloning voor 25 jaar Otterlose topsportorganisatie”, glunderde Rob Hummelen. En Rob overdreef zeker niet. Zowel de wedstrijden als het omlijstende programma klonk als een klok.

Maar het hoogtepunt was de strijd bij de A-rijders. Een skeelergevecht dat van begin tot einde boeide. Uiteindelijk wist Ferre Spruyt te winnen. Maar gemakkelijk ging het niet. Ferre wist in een felle eindsprint Crispijn Ariëns en Geert-Jan van der Wal terug te wijzen. De zes leiders hadden een ronde (700 meter) voorsprong genomen op het peloton. Vierde werd Gary Hekman voor Roy Boeve en de Belg Frank Fiers. Op het snelle parcours was de gemiddelde snelheid ruim 42 km per uur. De snelste ronde kende een topsnelheid van bijna 49 km door Bart Swings. Spruyt keek tevreden terug op zijn race. ,,Ik reed aanvankelijk niet vol op kop. Omdat onze kopman Bart (Swings, red.) niet mee was. Maar toen we het peloton dubbelden wist ik dat mijn eindsprint goed was.”

Australische zege

Bij de vrouwen was het de 19-jarige Australische Brooke Lochland die won. Lochland bleek in de eindsprint niet te kloppen. Elma de Vries werd tweede voor Hilde Goovaerts. Die had het in de kopgroep moeilijk. Het Cado Motus World team hield haar in bedwang. Het was Elma de Vries die met nog 19 ronden te gaan wegsprong. Aanvankelijk stopte haar ploeg goed af. Maar Hilde Goovaerts en Jessica Gaudesaboos zetten de achtervolging in. Elma bleef lang weg, maar de voorsprong was gering. ,, Een seconde of negen is te weinig. Maar de wedstrijd werd zo wel hard”, aldus De Vries. Dat werd door Brooke Lochland bevestigd. ,,Daar houd ik wel van. In de eindsprint had ik nog wat over. Dat we drie van de vier eerste plaatsen bezetten tekende de kracht van ons team”, besluit Lochland.

Regiorijders

De regionale rijders kenden weinig succes. Bij de vrouwen eindigde de Edese Lisa Harmsen als 45e. Bij de B-rijders wisten de Edenaren Bart Hakstege (29e) en Kasper Knol (37e) geen potten te breken. Otterloër Pieter van Kruistum (45e) sloot de rij. Een lot dat ook Edenaar Dirk Hendriksen bij de C-rijders trof. ,,Ik was geblesseerd. Het publiek bleef klappen. Dan wil je niet opgeven”, vertelde Dirk.

Gouden Luctra skeeler

Dat de Zwolse broers Ronald en Michel Mulder aan elkaar gewaagd zijn was bekend. Het werd een fotofinish waarbij Ronald zijn skeeler een millimeter eerder over de streep zette. Daarmee opgenomen in de Otterlose Eregalerij. ,,Het is altijd mooi in één adem genoemd te worden met coryfeeën als legende Erik Hulzebosch en de Olympisch kampioenen Gerard van de Velde en Mark Tuitert.”

Lang leek Michel overigens zijn bekendere broer van de zege af te kunnen houden. Maar in de slotmillimeters stelde deze orde op zaken. ,,Het is altijd lastig rijden tegen hem. Wij maken het elkaar niet gemakkelijk. In Nederlandse wedstrijden gaan we er echt voor. Bij een EK laten we elkaar wel gaan”, aldus Ronald. De tweede wedstrijd om de gouden Luctra skeeler werd gewonnen door Ted-Jan Bloemen. Hij versloeg Lars Elgersma. Dat Mulder de overall-finale won van was geen verrassing.

Omlijsting

Jaarlijks is bij de Otterlose skeelerronde ook een aantrekkelijk omlijstend programma. Hummelen: ,,Daar besteden we aandacht aan. De lezing van Erik Hulzebosch boeide.” Hulzebosch schudde vele anekdotes uit zijn mouw. De mini Elfstedentocht was een schot in de roos. Piet en Edwin Lagerwey, Otterlose skeeler fenomenen, maakten bijna dertig kinderen enthousiast. Zo trok de 5-jarige Rens de aandacht. Als een volleerd kampioen kwam hij zegevierend over de meet. Net achter Max Meijer (11). De enige skeeleraar in een afwijkend ‘Totti’ shirt. ,,Ik was bijna te laat. Mocht wel aansluiten. Maar kon geen ander shirt meer aantrekken”, verklaarde Max.

Microfonist Jannes Mulder zorgde voor alle relevante ditjes en datjes. Zijn commentaar tijdens de wedstrijd van de A-rijders, samen met Erik Hulzebosch, was een lust voor het oor. Hulzebosch verklaarde de ploegentactiek. Voor de toeschouwers was de wedstrijd goed te volgen was.

: Kijk voor uitslagen, meer foto’s en een filmpje op www.edestad.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie