Exendis BV uit Ede ontvangt 995.000 euro subsidie

29 juli 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Een aantal MKB bedrijven onder leiding van Exendis BV uit Ede kan een subsidie van 497.784 euro tegemoet zien, op basis van het Europese MKB- stimuleringsprogramma ‘GO Gebundelde innovatiekracht’, aangevuld met een bijdrage van 248.892 euro uit het Sociaal-economisch beleid van de provincie. Ook draagt het Rijk nog eens 248.892 euro bij.

In totaal is bijna twee miljoen euro met dit project gemoeid, waarvan het cluster MKB bedrijven zelf iets meer dan één miljoen euro investeert. Deze subsidie ontvangen zij voor de ontwikkeling van, en de kennisuitwisseling over een opslagmethode van zonne-energie, in het Engels: Sustainable Off-Grid Powerstation for Rural Applications (SOPRA).

Het nut van deze nieuw te ontwikkelen methode is dat de door zonnestraling opgewekte elektriciteit niet direct gebruikt hoeft te worden, maar kan worden opgeslagen in een soort mega-batterij. Die opgeslagen zonne-energie kan worden gebruikt in geïsoleerd liggende gebieden, dorpen, ziekenhuizen of bouwprojecten waar tot nu toe dieselgeneratoren voor de elektriciteitsvoorziening worden ingezet. Daarom is ook het ministerie van Defensie betrokken bij de ontwikkelmethode, omdat deze af wil van de milieuonvriendelijke herriemakende dieselgeneratoren. Deze alternatieve opslagmethode maakt het dus straks mogelijk op economisch en ecologisch verantwoorde wijze zonne-elektriciteit te gaan gebruiken, waar dat eerder niet lukte.

Marktverwachtingen

Marktkansen zijn er legio: overal waar een vast elektriciteitsnet niet kan leveren zal er vraag zijn naar deze apparaten. Exendis bv zal te zijner tijd deze apparaten gaan produceren en vermarkten. Momenteel bestaat nergens ter wereld deze opslag-technologie. Exendis BV (Ede) is een wereldwijd actieve onderneming, die apparatuur ontwerpt en produceert voor de omzetting van energie toepassingen in situaties waar mobiliteit, aanleg van infrastructuur en bovenal het willen toepassen van duurzame energie een rol spelen. De marktverwachtingen zijn daarom groot.

Met deze financiële injectie voor deze innovatieve ontwikkeling willen de provincie, het rijk en de Europese Unie een impuls geven aan de versterking van de innovatiekracht en concurrentiepositie van het bedrijfsleven in Oost-Nederland. ,,Met dit project tonen we aan dat we niet alleen over innovatiekracht beschikken in onze regio, maar dat we die kennis en kunde ook inzetten voor de markt van mensen en situaties in geïsoleerde gebieden'', zegt gedeputeerde Marijke van Haaren.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie