Lastige blokkade voetgangers in Lunteren

25 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

De kwestie lijkt een typisch gevalletje voor het tv-programma ‘De rijdende rechter’. In het Lunterse geval heeft de vete gevolgen voor veel dorpsbewoners. ‘Waar een groots dorp klein in is’ werd een kreet die al snel de ronde deed.

LUNTEREN - ,,Ja, het is lastig. Ik kan hier niet meer langs met mijn winkelwagentje’’, zegt een Lunterse mevrouw. Ze kijk naar de rommelige afrastering die er sinds een aantal weken geleden is geplaatst op de doorsteek van de Dorpsstraat naar het parkeerterrein achter de Aldi supermarkt. Een impasse over grondruil tussen twee Lunteranen leidt tot deze merkwaardige situatie.

Verkeerscirculatie

De gemeente keek jarenlang naar de gewenste doorsteek om de circulatie van het verkeer naar het parkeerterrein langs de Molenparkweg te bevorderen. Inmiddels is de plek nog niet zo lang heringericht, maar het kleine stukje dat bijna uitkomt tegenover de Wagenmakershoek levert problemen op, omdat er geen overeenstemming wordt bereikt met twee particulieren die hier een stukje grond bezitten: Wybe Spelt en mevrouw Van Laar.

Parkeerruimte

Eerstgenoemde is eigenaar van de panden waar tussendoor een pad (van Van Laar) loopt en een puntje grond ligt (van Spelt). Van Laar wil graag haar pad behouden om haar auto achter het huis te parkeren. Een kleine grondruil zou de doorsteek naar het grote parkeerterrein mogelijk maken èn met een verlegging van het pad zou Van Laar haar oprit behouden.

Onduidelijk is waarom Spelt en Van Laar geen overeenstemming bereiken over de ruil; ze zijn niet bereikbaar voor uitleg. Arie van Voorthuizen, woordvoerder van Van Laar, spreekt van ,,bruuske brieven’’ die de gemeente aan haar stuurde om over te gaan tot ruil.

Kerkenpad

Ook speelt het zogenoemde kerkenpad een rol in de kwestie, een paadje dat langs de oprit heeft gelopen en dat een aantal meters verderop achter de bebouwing en ten noorden van het grote parkeerterrein duidelijk nog aanwezig is, uitmondend op de Molenparkweg. Het aangelegde tegelpaadje langs de Aldi zou dit nog aangeven, waar voorheen iedereen recht van overpad had. De vraag is of die vlieger juridisch nog steeds op gaat.

Niet blij

Niet duidelijk is waarom langs het pad van Van Laar nu een barricade is opgeworpen naar het pad richting parkeerterrein. De manager van de Aldi verklaart wel dat zij hier geenszins blij mee is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie