Alle kanten kraken

25 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

Ik moest weer eens denken aan die spannende westerns uit mijn jeugd. Vooral de series. Bonanza, Rawhide en Gunsmoke bijvoorbeeld. Interessante tijd moet dat geweest zijn. Met een bootje naar het land van de onbegrensde mogelijkheden, om daar vervolgens wel grenzen te leggen.

Sterker nog. Paal en perk stellen. Je zocht een mooi stekkie, liefst aan een beekje, spoedde je met een bijl naar het bos, en een nieuw territorium was geboren. Medereizigers hadden dezelfde belangen, en dezelfde levensvisie. Zo ontstonden hoeves, dorpen en steden. Wee je gebeente wie als anders denkende op het erf kwam. Een blauwe boon in je maag kon je krijgen, en dat is iets anders dan een maaltijd.

En dat gold helemaal voor een stelletje wilden die zich in hippie kleding op nerveuze paarden voortbewogen. Met welke boot waren die in godsnaam aangekomen?

Aanleiding voor die terugblik was het feit dat er drie woningen aan de Veenderweg gekraakt zijn. Paarden zijn vervangen door low budget fietsen, maar het zijn wel degelijk geboren en getogen Nederlanders. Natuurlijk is de situatie anders. Het wemelt in Nederland van de panden. Lege kantoorpanden vóóral.

Wordt het niet eens tijd hier en daar wat ‘interne verbouwinkjes’ uit te voeren? Dat is dan afgesproken. Zo hebben landgenoten zonder dikke portemonnee straks ook een dak boven hun hoofd.

Onze omgangsnormen kraken anno 2010 weer aan alle kanten.

Henny Jansen

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie