'Minister leek wel dominee'

25 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - In een volgepakt Openluchttheater gaf Piet Hein Donner zondag een les in het goede leven: geld maakt niet gelukkig.

De wijze levensles van Donner

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid die jaarlijks een budget van vijftig miljard euro opsoupeert, gaf zijn gehoor een steuntje in de rug in financieel barre tijden. Ook al moet Nederland de tering naar de nering zetten, het gaat er uiteindelijk om wié je bent - niet wat je hebt. ,,Hij leek wel een dominee", vond Peter van der Jagt, aankomend voorzitter van Stichting Heideweek. Volgens hem is de reputatie van Donner van invloed geweest op de grote opkomst: rond de 1.500 bezoekers.

De Heideoptocht van zaterdagavond overschaduwde die van vorige edities. Het aantal praalwagens lag dit jaar op liefst 63, een stijging van vijftig procent ten opzichte van 2009. Het hoge aantal hield verband met het feit dat de optocht net buiten de vakantie viel. Van der Jagt: ,,Mensen hadden daardoor tijd om hun kar te versieren."

Eén incident zorgde voor een kleine smet. Van een geldinzamelactie van Stichting Abrazo kwam weinig terecht toen een van de vrijwilligsters volgens voorzitter Tine Westenberg ,,rollenbollend" op de kar aandacht voor de collecte vroeg. Daarbij hield ze een bord met christuskruis in de lucht. Westenberg zegt zich te distantiëren van het ,,gênante" gedrag, dat pas tot haar doordrong na geschokte reacties uit het publiek. De vrijwilligsters liepen door de drukte van elkaar gescheiden.

Het incident had een negatieve uitwerking op het doel: geld inzamelen voor 'rolstoelvriendelijke' vakanties in Spanje. ,,Een zoon van de chauffeur had een soort van visnetje bij zich, daar zat nog 6,25 euro in."

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie