Edese topkunst in Veenendaal

25 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - Twee Edese kunstenaars van hoog niveau tonen hun werk vanaf zaterdag 28 augustus in de Veenendaalse galerie Kunstplaats. Het gaat om Salman Ezzamoury (kunstfotograaf) en Jissy Keuenhof (keramiek).

De expositie onder de naam ‘Dancing Images’ is daarna nog te zien tot en met zondag 26 september.

Ezzamoury vestigde zich al lang geleden als professioneel kunstfotograaf. Zijn opleiding aan de fotovakschool in Apeldoorn gaf hem een solide technische basis voor zijn huidige werk. Salmans bewerkte foto’s zijn spannend en inventief, de combinatie van analoge en digitale technieken vormen een sprekende beeldtaal in zijn toch sober aandoende werk. Wat opvallend is dat de kunstenaar de digitale fotografie op ambachtelijke wijze gebruikt; niet uit gemakzucht, maar als gereedschap. Dat maakt hem tot een kunstenaar die het ambacht nog hoog in het vaandel heeft.

Ezzamoury voelt een grote behoefte om zijn gevoelsleven tot uitdrukking te brengen en te délen. Zonder op te dringen: er is veel ruimte voor de toeschouwer om de kunstige foto’s op eigen wijze te beleven. Naast zijn vrije fotografie werkt Salman Ezzamoury ook in opdracht en schildert hij. Tijdens deze expositie toont hij naast zijn vrije werk foto’s uit de serie ‘Manhattans’, recent gemaakt in Manhattan naar aanleiding van 400 jaar banden tussen Nederland en New York, en werken uit de serie ‘Dans der liefde’, een serie gemaakt naar aanleiding van een bezoek aan de Tsjechische stad Chrudim.

De in Kampen geboren Jissy Keuenhof (1970) wordt beschouwd als een onvermoeibare kunstenaar die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Haar ambachtelijk vervaardigde beelden hebben een natuurlijke uitstraling, soms fantastisch dan weer geestig. Keuenhof beschikt bij haar atelier over een beeldentuin. Haar vaardigheden verdiepte ze in 2007 door het volgen van de masterclass ‘Figurative sculpture’ in het Italiaanse Florence.

Keuenhof is gefascineerd door het ‘cyclische van de natuur’. In haar werk onderzoekt zij die verschijningsvormen die ze groot, klein, uitgerekt of gedrongen, nostalgisch of juist futuristisch probeert te verbeelden. Haar levendige werken getuigen op speelse wijze van uitbundige vreugde, ingetogen gratie, droefheid, tragiek en intense liefde. Haar bronzen en fel gekleurde keramiek worden door Jissy met een haast natuurlijke vanzelfsprekendheid gemaakt. De passie die uit haar vingers komt, leidt tot van alles: bizarre prehistorische wezens, tragische mensfiguren, speelse penningen, spannende water-objecten, krachtige paarden en ingetogen godinnen. Keuenhofs werk speelde de hoofdrol in tal van exposities in binnen- en buitenland en is opgenomen in menig privécollectie. Ook de gemeente Ede is klant van haar.

De opening, komende zaterdag om 17.00 uur, wordt verricht door Hans Bouwmeester. De muzikale omlijsting komt van Highsquad en Sietse van der Bijl. Galerie Kunstplaats is gevestigd aan de Zuivelstraat 11 in Veenendaal. De openingstijden zijn op zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. De duotentoonstelling is ook op afspraak te bezichtigen: 06-42801008.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie