Bezuinigingen: kritiek uit groene hoek wakkert verder aan

26 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

EDE - De roep om niet te snijden in het budget voor natuur en landschap zwelt in Ede steeds verder aan.

door André van der Vlerk

Protesteerden eerder IVN Ede, veldwerkcentrum Het Groene Wiel en kinderboerderij De Oude Hofstede, nu slaan ook Het Lunterse Buurtbosch en de Stichting Werkgroepen Ede (SME) alarm.

Die laatste groep vindt het onverteerbaar dat Ede beknibbelt op de aanleg van natuur in het Binnenveld, ten zuiden van Ede. Die is nodig om enerzijds Veluwe en Utrechtse Heuvelrug en in noordzuidrichting de Lunterse Beek met de uiterwaarden van de Rijn te verbinden. Sterker, betoogde SME-zegsman Willem van Raamsdonk donderdagavond tijdens een inspraakavond in het raadhuis: Ede doorkruist eenzijdig regionale afspraken hierover. ,,Het is goedgekeurd door de WERV-gemeenten, waarom zet Ede hier een streep door? Bovendien dreigt Ede een rijksbijdrage van 950.000 euro te verspelen.”

Het Lunterse Buurtbosch, beheerder van een 140 hectare groot stuk bos ten oosten van Lunteren, ziet z’n complete gemeentelijke subsidiepot van 50.000 euro als sneeuw voor de zon verdwijnen als de bezuinigingsplannen doorgaan. Woordvoerder Ab Welgraven noemt het curieus dat ‘zijn’ bos kind van de rekening is, terwijl het aansluitende Edese Bos geen cent hoeft in te leveren. ,,Dat terwijl de twee bossen al veertig jaar integraal worden beheerd.”

Ironisch genoeg lijkt de stichting die Het Lunterse Buurtbosch beheert goed in de slappe was te zitten, maar een twee jaar geleden ontvangen legaat van een half miljoen euro mag volgens testamentaire voorschriften uitsluitend voor de uitbreiding van nieuwe bospercelen worden benut. Leden van de stichting bepaalden dat ook de renteopbrengst voor dat doel wordt gebruikt. De subsidie is nodig voor beheer, toezicht en onderhoud.

Ook de kinderboerderij in Maandereng zit in zak en as, nu de gemeente de subsidie de komende vier jaar tot 25.000 euro wil halveren. De Oude Hofstede haalde donderdag zelfs de woordvoerder van Stichting Kinderboerderijen Nederland naar Ede in een poging om de gemeenteraad op andere gedachten te brengen. Volgens deze Paul van der Valk moet Ede zich goed achter de oren krabben, omdat een kinderboerderij dient te worden gekoesterd. ,,Veel maatschappelijke stages op scholen vinden hier plaats, daarnaast zijn er veel bezoeken van cliënten op therapeutische basis. Daarnaast vervullen we een steeds belangrijkere rol voor gezinnen, waarvoor de portemonnee steeds smaller wordt. Ons kostbare bezit – onze kinderen – zitten dáár.”

Voorzitter Henri van Veldhuizen van De Groene Hofstede overhandigde de raad 4.000 handtekeningen plus vijftien brieven vanuit het primair onderwijs. Hij wees de politiek op het feit dat de kinderboerderij ruim twintig jaar geleden nota bene op aandringen van de gemeente werd opgericht om het groen in de wijk Maandereng op te frissen.

De Edese gemeenteraad ziet zich intussen geplaatst voor een monsterpuzzel om dertien miljoen euro om te buigen. Donderdagavond maakten in een ruim vier uur durende inspraakronde meer dan vijfentwintig organisaties en instanties bezwaar tegen de plannen. De politiek praat in september verder, waarna in november knopen worden gehakt.

Woensdag lieten veldwerkcentrum Groene Wiel en IVN Ede zich al horen door 2.000 handtekeningen te overhandigen aan wethouder Van de Weerd. De organisaties staan op hun achterste benen omdat de subsidiekraan dreigt te worden dichtgedraaid. Ze kregen bijval van SME-man Van Raamsdonk die zich vermanend tot de raad richtte: ,,Als u niet doelbewust werkt aan versterking van het draagvlak voor natuur- en klimaatbesef, dan bent u straks medeplichtig aan catastrofale gevolgen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie