Rietberg helpt met hoortoestelvergoeding

1 mei 2013 om 00:00 Ondernemend

Door zorgverzekeraar Nederland is een lijst samengesteld waar enkele honderden verschillende type hoortoestellen in zijn geplaatst; opgedeeld in vijf categorieën. Categorie 1 voor mensen met een eenvoudige zorgvraag, oplopend tot categorie 5 voor gecompliceerde zorgvragen.

EDE - Door de overheid werd in het voorjaar van 2012 opdracht gegeven aan de hoortoestelbranche om een protocol te ontwikkelen waar alle audiciensbedrijven op gelijke wijze moeten bepalen welk hoorhulpmiddel bij de slechthorende moet worden aangemeten. Functiegericht voorschrijven waar de nadruk op minimaal adequate oplossing wordt gelegd. We zijn bijna een jaar verder en voor veel mensen is het nog onduidelijk wat dit nieuwe stelsel voor hen betekent.

Bij aanvang van een proefperiode zal een vragenlijst moeten worden ingevuld. Samen met de antwoorden uit de vragenlijst en een aantal factoren als leeftijd en gehoorverlies, zal men door het protocol in een categorie geplaatst worden. Het rechtvaardige aan dit systeem is dat dit bij ieder audiciensbedrijf op dezelfde wijze moet gebeuren. Het merk en type hoortoestel dat vervolgens gekozen wordt, is in sommige gevallen bepaald door het inkoop beleid van het audiciensbedrijf. Rietberg Hoorzorg kent hier geen beperkingen in vanwege het brede inkoopbeleid.

Samen met een nieuw werkprotocol moet er op hoortoestellen bezuinigd worden. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat het hoortoestel kost. Wat men dus zelf moet bijbetalen op een hoortoestel hangt dus af bij welke verzekeraar men verzekerd is. Bij iedere zorgverzekeraar geldt een percentage van 75% welke door de verzekeraar vergoed wordt, waardoor iedereen 25% moet bijbetalen op het aan te schaffen toestel.

Het grote voordeel van het nieuwe systeem is dat er geen over adequate adviezen met hoge eigen bijdrages uit voort kunnen vloeien. Hiermee is een einde gekomen aan de verkoop van te dure hoortoestellen met achteraf onvoldoende resultaat. De combinatie met de ingevoerde bezuinigingsmaatregel heeft er voor gezorgd dat de basisprijs van hoortoestellen behoorlijk lager is komen te liggen. Door deze prijsverlaging heeft de hoortoestelindustrie zich genoodzaakt gezien een beperkt aanbod van hoortoestellen beschikbaar te stellen voor het hoorprotocol. Dit zijn doorgaans niet toestellen van het modernste technologie niveau en in sommige categorieën zijn zelfs toestellen geplaatst welke al enige tijd niet meer geleverd werden.

Rietberg Hoorzorg zal zich ook aan dit nieuwe werkprotocol moeten houden. Echter het te kiezen merk en type hoortoestel zal niet afhangen van een commercieel inkoop beleid en zal zo goed mogelijk bij de hoorwens gekozen worden. Mocht er geen passende oplossing binnen dit protocol gevonden worden, dan zal Rietberg ook de nieuwste hoortoesteltechniek buiten het protocol kunnen leveren. Bij Rietberg Hoorzorg zult u ook in 2013 geholpen worden met de beste en modernste hoorhulpmiddel die er maar te bedenken zijn.

www.rietberghoorzorg.nl

Foto: Steven Rietberg: ‘Breed inkoopbeleid’.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie