‘Rug recht houden voor Otterlose Bos’

1 mei 2013 om 00:00 Regio

,,Verbazing, teleurstelling en woede’’, typeerde Hans Bon zijn gevoelens, nadat de vertegenwoordiger van de samenwerkende recreatiebedrijven had gehoord dat een geschillencommissie van het provinciale bestuur had beslist dat het bos toegevoegd kan worden aan het Park. ,,Het is onbegrijpelijk dat ze niet zien welke nadelige gevolgen dit heeft voor veertig recreatieve bedrijven. Als het doorgaat, kunnen toeristen niet meer een fatsoenlijke wandeling maken vanuit het dorp. Dit wordt een amputatie voor Otterlo.’’

Rechter beslist over conflict met Hoge Veluwe OTTERLO - De voltallige gemeenteraad van Ede besloot donderdag dat zij naar de rechter stapt om het Otterlose Bos (met Boveneindseweg) niet af te staan aan het Nationale Park De Hoge Veluwe. ,,Dit getuigt ervan dat we onze rug recht houden’’, reageerde wethouder Roel Kremers.

door Freek Wolff

Jos van der Panne, sloot zich bij Bon aan, als eigenaar van recreatiepark De Roek. Hij vergeleek zijn plek (2,5 hectare) met de Hoge Veluwe (5500 hectare) en plaatste de treffende metafoor van ‘David en Goliath’. ,,Ik zal me tot de Raad van Toezicht wenden van het park over het beleid van de directie. We zullen een zwartboek opstellen en aanbieden’’, aldus Van der Panne.

Herman Prangsma van Otterlo’s Belang wees op de 1500 handtekeningen die vorig jaar opgehaald waren in Otterlo, met tegenstanders van de bosannexatie. ,,Als het doorgaat, loopt straks het wild vrij rond en zitten de Otterloërs achter de hekken. De argumenten voor de natuurwaarden zijn subjectief en bestrijdbaar. Met slim rasteren en technische middelen zou daar prima een oplossing kunnen komen’’, meende Prangsma, die erop wees dat de argumenten die in eerste instantie waren aangevoerd (prostitutie en drugsgebruik in het bos) ,,grote kolder’’ zijn.

De fracties accentueren dat de kwestie sowieso slecht is voor het imago van het park én voor het dorp Otterlo. Ook kwam de vraag op tafel wat zwaarder moet wegen: het publiekelijk belang of het particuliere belang. De lokale politici vroegen zich bovendien af hoe groot de kans is dat de gemeente aan het langste eind zal trekken bij de rechter en hoeveel geld de procedure gaat kosten. ,,En we willen wel een goede relatie met De Hoge Veluwe behouden’’, opperde Jaap Boot van het CDA. Ruben van Druiten van Burgerbelangen hoopt dat de baron (van het park) zo wijs zal zijn om zelf de impasse te doorbreken.

,,Wij zijn nu opnieuw aan zet. Ik heb geen idee wat de kosten van een rechtsgang zullen zijn, maar onze advocaat heeft twijfels bij de juridische status van die geschillencommissie. Het juridisch traject wordt koffiedik kijken, maar we trekken wellicht aan het langste eind. Dit is een zakelijk verschil van mening. We zijn en blijven met Van Voorst tot Voorst (directeur) in gesprek’’, aldus Kremers.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie