Voedselbank: ‘Vraag blijft stijgen’

8 mei 2013 om 00:00 Voorpagina

Dat zegt Jan van Wikselaar, voedselverwerker bij stichting Voedselbank steunpunt Ede. De stichting opereert momenteel vanuit een pand op het terrein van de voormalige Mauritskazerne in Ede.

EDE - Het aantal hulpvragen bij de Voedselbank in Ede is de laatste maanden ,,schrikbarend” toegenomen. Inmiddels maakt de hulpinstantie voor zo’n 170 adressen een voedselpakket. Een jaar geleden lag dat aantal nog rond de honderd.

door Boy Imminck

Meer kosten

De organisatie, die sinds de zomer van 2006 in Ede actief is, constateert vooral de laatste maanden weer een stijging van het aantal ‘hulpadressen’.

,,Sinds februari zien we weer een toename van de hulpvraag. In het nieuwe jaar worden bijvoorbeeld premies weer duurder en komen meer mensen in de problemen”, zegt Van Wikselaar.

Voedselbank Ede hanteert naar eigen zeggen strenge regels voor een hulpaanvraag. ,,We hanteren dezelfde regels als Voedselbank Nederland. Een alleenstaande krijgt een voedselpakket wanneer hij of zij maximaal 180 euro aan leef- en kleedgeld per maand heeft. Voor een partner komt daar zestig euro bij en voor een kind wordt vijftig euro gerekend. Een vader en moeder met twee kinderen komen dus in aanmerking als ze maximaal 340 euro te besteden hebben”, rekent Van Wikselaar voor. ,,Ondanks de in mijn ogen scherpe regels blijft het aantal aanvragen stijging. De laatste maanden zijn er veel gezinnen waarvan één of beide ouders werkloos thuis komt te zitten. Door de hoge hypotheek waar zo’n gezin meestal mee zit, komen ze in grote problemen. Ook kleine zelfstandigen die net failliet zijn gegaan kloppen steeds vaker bij ons aan.”

u lees verder op pagina 3

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie