Plantion en Belastingdienst maken afspraak

15 mei 2013 om 00:00 Algemeen

Horizontaal toezicht komt er in de kern op neer dat partijen stelselmatig met elkaar overleggen. De ondernemer verschaft daarbij informatie over de financiële gang van zaken, de Belastingdienst over fiscale standpunten en de te verwachten aangifte. Dit vereist een hoge mate van transparantie en een sluitend beheers- en controlesysteem binnen de onderneming.

EDE - Bloemenveiling Plantion in Ede en de Belastingdienst hebben woensdag een convenant ondertekend voor horizontaal toezicht op het voldoen aan de belastingplicht door Plantion. Horizontaal toezicht past in het streven naar fiscale risicobeheersing en complient gedrag: het vrijwillig naleven van regelgeving. Volgens de Belastingdienst voldoet Plantion aan alle voorwaarden.

Het voordeel van horizontaal toezicht voor de ondernemer is dat eventuele fiscale knelpunten vroegtijdig worden gesignaleerd. De Belastingdienst is minder tijd kwijt aan het controleren van goedwillende ondernemers. In de praktijk moet blijken in hoeverre dit laatste het geval is; hoe transparanter en hoe meer de onderneming ‘in control’, hoe lager de controledichtheid.

Om tot het convenant te komen, heeft de Belastingdienst eerst getoetst of Plantion voldoende gemotiveerd was om actief in deze vorm van toezicht te participeren. Vervolgens is gezamenlijk onderzocht of horizontalisering ook feitelijk haalbaar was. Het beheers- en controlesysteem binnen Plantion kreeg een positieve beoordeling, waarna het convenant op 8 mei kon worden ondertekend.

Horizontaal toezicht vloeit voort uit de Corporate Governance Code die de commissie Tabaksblat heeft ontwikkeld voor beursgenoteerde bedrijven. Hierin staat onder meer dat een onderneming verplicht is aan te geven in welke mate zij financieel en fiscaal ‘in control’ is.

u Meer op www.edestad.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie