Django Donker penaltykiller

22 mei 2013 om 00:00 Sport

Advendo moest een 2-0 achterstand goed maken. ,,Ik geloofde er wel in. Ook al omdat het bij ons op het kunstgras was. Dat ligt ons beter dan gewoon gras. Maar als ik eerlijk ben, wist ik wel dat het heel moeilijk zou worden’’, bekende de doelman.

Ederveners ontmoeten nu Lunteren EDERVEEN - Raymon Blankestijn toonde zich afgelopen zaterdag een penaltykiller voor Lunteren. Drie dagen later deed collega Django Donker het nog eens dunnetjes over. Dankzij twee gestopte strafschoppen, won Advendo de strafschoppenserie van Zwart Wit’63, nadat het na verlenging 2-0 was geworden. En volgt nu uitgerekend tegen Lunteren een tweeluik om één plaats in de tweede klasse.

door Wim van Kessel

De Ederveners hadden in het eerste bedrijf het meest balbezit, maar waren niet echt gevaarlijk. Het bleef bij wat mogelijkheden voor Martijn van den Dikkenberg, Renco van Egdom en Martin Henzen. ,,Het stokte voorin. Het was dan ook supermooi dat Patrick van de Berkt net voor de rust van 25 meter de bal fantastisch raak schoot. Het geloof kwam steeds meer dat het kon.’’

In de tweede helft hetzelfde spelbeeld. Wel was Zwart Wit dicht bij de 1-1. Een kopbal van Nico Dol belandde op de paal. ,,Ik zat in de goede hoek. Maar of ik de bal had gehad, weet ik niet’’, keek Donker terug. Trainer Cees Spek bracht met Jarco van den Dikkenberg en Niels van Ginkel nog eens twee verse aanvallers. En nadat Jaap van Doorn al dicht bij de 2-0 was geweest, was het weer Van de Berkt die van afstand scoorde: 2-0. Donker moest vervolgens Dol nog een keer van het scoren afhouden.

In de noodzakelijke verlenging kwam er mee ruimte, met kansen aan beide kanten. Van Egdom was twee keer namens Advendo dicht bij een doelpunt. De Harderwijkers waren nu iets in het voordeel, maar konden Donker niet verschalken. ,,Bij een mislukte voorzet van een Zwart Wit speler (Alexander van den Os) moest ik mij nog behoorlijk strekken.’’

Bij de noodzakelijke strafschoppen, gingen de eerste drie van Zwart Wit er feilloos in. ,,Met keeperstrainer Michael van Ruiswijk afgesproken bij de eerste drie strafschoppen blind een hoek in te gaan. Na drie keer voor de linker hoek te hebben gekozen, besloot ik bij de vierde voor de andere te kiezen. Ach, het is nu eenmaal een psychologisch spelletje, waar je als keeper weinig te verliezen hebt. Ik stopte de strafschop, die via de lat eruit ging.’’

Omdat Nico Roks een strafschop voor Advendo had gemist, waar Van Doorn, Renco van Egdom, Jarco van den Dikkenberg en Van den Berkt wel scoorden, was het na de reguliere serie 4-4. Vervolgens stopte Donker de pingel van Gerro Engelgeer. ,,Ik ging vol voor de rechterhoek. De hoogte was ideaal. En ja, dan ontploft Allemanskamp, maar moest Nico van Roekel de bal nog wel raak schieten. Dat deed hij. Ja, dan ga je even uit je bol.’’

Nu wacht de droomfinale tegen Lunteren. ,,Hoewel ik dan wel niet uit Ederveen kom, maar uit Renswoude, zijn dat ook voor mij de wedstrijden van het jaar. Ik heb op de Nederwoudse school gezeten en hoor dus óók bij de boeren.’’