‘We hebben niets te verliezen’

22 mei 2013 om 00:00 Sport

Nieuwenburg was de laatste jaren, na zijn afscheid als trainer van Polar Bears in 2010, meer op de achtergrond actief. Hij werkte onder meer aan zijn blad ManMeer! en website Waterpolo.nl en was één van de persvoorlichters van de Olympische waterpoloploeg tijdens de Spelen van 2008 en 2012. In de schaduw van de Oranjedames, die in 2008 goud veroverden op de Spelen van Peking, zijn de mannen de laatste jaren qua prestaties in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. De laatste keer dat Oranje de Olympische Spelen haalden was in 2000.

Nieuwenburg in coachteam rond ‘nieuw’ Oranje EDE - Een ,,indrukwekkend” team. Zo noemt oud-international Hans Nieuwenburg (44) het nieuwe begeleidingsteam van de Nederlandse waterpolomannen. Samen met drie oud-Olympiërs en de succesvolle waterpolocoach Robin van Galen wil de Edenaar Oranje weer naar de wereldtop loodsen. Met als ultiem doel het bereiken van de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

door Boy Imminck

,,Een consequentie van het beleid van NOC*NSF is dat alleen ‘medaillesporten’ ondersteund worden. Daarom is de geldkraan voor het mannenwaterpolo nu helemaal dichtgedraaid. Daarmee zijn de mannen flink teruggeworpen in hun strijd om ooit de Spelen weer te halen. We konden niet meer lijdzaam toezien en komen daarom nu in actie”, vertelt Nieuwenburg die de rol van teammanager gaat vervullen in het ‘nieuwe Oranjebegeleidingsteam’ dat verder zal bestaan uit Nico Landeweerd, Harry van der Meer en Arie van de Bunt.

Geld

Samen met Van Galen ontwikkelde Nieuwenburg een strategie om Oranje weer in de lift te krijgen. ,,Het grote probleem is het gebrek aan geld. Daardoor kunnen internationals hun sport nauwelijks met hun studie of werk combineren. Vaker trainen in het bad van zwembond KNZB in Zeist is niet mogelijk. Daarom gaan we bouwen aan een nieuw Oranje vanaf clubniveau. Internationals krijgen een trainingsprogramma mee dat bij de clubs moet worden uitgevoerd. Verder blijven we trainen in Zeist, maar minder vaak en op een andere manier. Ook willen we meer wedstrijden en toernooien spelen in het buitenland. Zo kunnen we ons vaker meten met de concurrentie”, schetst Nieuwenburg.

Met een speciaal opgezet sponsorprogramma moeten sponsors zich aan de Oranjeploeg gaan binden. ,,Met Robin hebben we een goed uithangbord voor wat er kan gebeuren als je altijd in je droom blijft geloven. Per jaar hebben we zo’n 600.000 euro nodig om onze missie goed aan te pakken. Zwembond KNZB zal daar slechts een klein deel aan bijdragen.”

Ook de speelstijl van Oranje zal, als het aan het nieuwe begeleidingsteam ligt, drastisch veranderen. ,,We zijn de laatste jaren teveel bezig geweest om de stijl van Oost-Europese landen te kopiëren. Maar we moeten terug naar de ‘Hollandse school’ met creativiteit, snelheid, risico en lef. Met Robin als coach kan dat.”

Zware opgave

,,De komende jaren staan we voor een loodzware opgave. Momenteel zijn we ongeveer de zestiende ploeg van de wereld en we moeten naar de top tien. De kans dat dit op de korte termijn lukt is vrij klein, evenals de kans dat we ‘Rio’ halen. Maar we gaan het proberen, want we zitten als Oranje op een punt waar we niets te verliezen hebben. Kleine successen in de komende periode, houden onze droom overeind.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie