Opening De Koekelt

22 mei 2013 om 00:00 Algemeen

Voor tuinenpark De Koekelt brak in de negentiger jaren van de vorige eeuw een onzekere periode aan. In verband met de aanleg van twee voetbalvelden diende het tuinencomplex te worden verplaatst.

EDE - Burgemeester Cees van der Knaap is zaterdag 25 mei aanwezig tijdens de feestelijke opening van tuinenpark De Koekelt. Het tuinenpark is gelegen aan de Inschoterweg 1 in Ede.

Een verplaatsing van een tuinencomplex waarin niet alleen werd getuinierd, maar waarin ook reeds samenwerkingsverbanden waren ontstaan en zich een multifunctioneel karakter begon te ontwikkelen. Hierbij moet worden gedacht aan samenwerking met partijen, zoals de Edese Bijenhoudersvereniging, de vogelwerkgroep IVN Ede en de Montessorischool in de wijk Rietkampen.

In verband met de verplaatsing van het complex heeft de Vereniging van Amateurtuinders Ede (VAT-Ede) in 2008 opdracht gegeven aan Wageningen UR een onderzoek in te stellen voor een verkenning van de mogelijkheden om door te groeien van een gesloten volkstuincomplex naar een multifunctioneel tuinenpark.

De wensen en de ideeën van de tuinders zijn geïnventariseerd en de tuinders hebben samen met de onderzoekers van Wageningen UR een visie ontwikkeld op de toekomst van het volkstuinencomplex De Koekelt.

Ook is onderzocht hoe de betrokkenheid bij en participatie van bewoners en organisaties van de wijk Veldhuizen in het tuinenpark De Koekelt kan worden vergroot. De door Wageningen UR uitgevoerde onderzoeken zijn zowel voor het tuinenpark De Koekelt als de gemeente Ede van groot belang geweest.

Nu tuinieren zo’n 150 leden van 14 verschillende nationaliteiten weer, maar dan in een tuinenpark. De beeldbepalende kenmerken van het tuinenpark De Koekelt zijn een tuinencomplex aangelegd in een parksetting bestaande uit vier clusters: Oosterenk, Middenveld, Westerhof en Zuiderkamp, een clubgebouw ‘t Veldhuus, een 9-tal tuinhuisjes, een insectenhotel en een bijenstal. Zie ook de website www.vat-ede.nl.

Programma:

11.00-11.30 uur

Welkomstwoord; officiële opening door burgemeester Cees van der Knaap

11.30-14.00 uur

Insectenhotel

Start activiteiten

* rondleidingen op het tuinenpark De Koekelt

* enge beestjes kijken: demo voor de kinderen

* bezoeken van informatiestands:

* Bijenhoudersvereniging Ede

* Vogelwerkgroep IVN Ede

* VAT-Ede

* Groei en bloei

Wandelpad tussen Oosterenk en Middenveld

* Corn dollies: strovlechten

* speurtocht voor de kinderen met opdrachten op het tuinenpark De Koekelt

12.30 uur

Ballonwedstrijd voor kinderen

14.00 uur

Einde feestelijke opening tuinenpark De Koekelt

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie