Kerkelijke beweging rond Fairtrade Ede

22 mei 2013 om 00:00 Algemeen

EDE - Ede haalde vorige week zaterdag het begeerde predikaat ‘Fairtrade-gemeente’. De dertigste gemeente in Nederland. Ook enkele kerken kregen zo’n aanduiding en kunnen vanaf nu ‘fair-trade’ op hun deuren zetten. Op een eerlijke manier produceren en consumeren, ver af en dichtbij, is een thema dat veel mensen aanspreekt. En dit is nog maar het begin. Om hier serieus mee aan de slag te gaan, houdt de Nederlands Gereformeerde Kerk op zaterdag 25 mei een inspiratiedag rond de ‘Faire Naaste’.

‘Eerlijke handel komt niet uit de lucht vallen. In de wereld zijn nu eenmaal veel zaken scheefgegroeid. De economische crisis raakt ons allemaal, maar in het bijzonder arme landen waar meer dan een miljard mensen in chronische armoede leven. Nu westerse landen proberen hun welvaart op peil te houden, komt het erop aan ook oog te hebben voor de minderbedeelden. Het gaat om niets minder dan recht doen aan de ander’.

‘In feite is dat een puur bijbelse opdracht. Maar hoe kunnen we de oproep om goed om te gaan met mens en aarde vertalen naar onze tijd? Wat betekent rentmeesterschap en duurzaamheid in de praktijk? Veel kerken leven met deze vragen omdat zij niet de ogen willen sluiten voor onrecht in onze samenleving. Het dagelijks nieuws lijkt gedicteerd door fraude, corruptie, misstanden, oneerlijke praktijken, eigen belang’.

‘Op?zaterdag 25 mei?wil een groot aantal kerken bij deze vragen stilstaan. Deze inspiratiedag rond de Faire Naaste vindt plaats in de Proosdijkerk van de Nederlands Gereformeerde Kerk, Veenderweg 193. Hoofdsprekers zijn prof.?Teunis Hofman?van de Theologische Universiteit Apeldoorn, en?Otto de Bruijne, schrijver, kunstenaar en presentator.?Daarnaast zijn er vijf workshops voor verdieping en het uitwisselen van ervaringen.?Zo willen de sprekers met de deelnemers in gesprek gaan, en is er aandacht voor de Michacursus en de natuurbeweging A Rocha. De bijeenkomst duurt van 09.30 tot 12.50 uur’.

u www.fairenaaste.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie