Driesten en Gerritsen terug van fietstocht naar Roemenië

29 mei 2013 om 00:00 Algemeen

De fietstocht was een geweldige ervaring, aldus Herman Gerritsen. ,,Het was een fantastische tocht, we hebben geen pech gehad. Veel mensen waren onderweg in ons geïnteresseerd. Op allerlei manieren hadden wij belangstelling. Hoe meer we naar het oosten fietsten, hoe groter de belangstelling werd.”

EDE - ,,We hebben een fantastisch ontvangst gehad.” Woorden van Jurian Driesten (32) en schoonpa Herman Gerritsen (62). ,,De ingang van het dorp Szekelykakasd was helemaal afgezet met slingers en Nederlandse vlaggen en er was allemaal jeugd in felgekleurde jacks. Het zag er allemaal indrukwekkend uit, het was een heel warme ontvangst.”

Hoe meer naar het oost, ook hoe gastvrijer de mensen werden, merkte Jurian Driesten. ,,Wat mij opviel toen ik thuis de foto’s terug keek, merkte ik dat ik in het begin bijvoorbeeld een foto maakte van een verlaten station in Oost Duitsland. ‘Beroerder dan dit kan het niet worden dacht ik’. Toen we in Oekraïne en Roemenië waren, bleek dat het daar veel troostelozer is.”

Vooraf dachten Herman en Jurian 1900 kilometer te zullen fietsen. ,,Volgens de routeplanner zouden we daar nog wat onder zitten. We wisten dat de afstand meer zou zijn omdat we af en toe naar een hotel toe moesten. En dat die niet allemaal direct beschikbaar waren. Soms hebben we ook naar een hotel moeten zoeken.”

Op een keer leek het duo in Polen geen hotel te kunnen vinden. ,,Opeens stopte een auto bij het kruispunt. Een vaag figuur stapte uit. Hij vroeg ‘do you need something special’. Toen we zeiden dat we een hotel zochten, bleek hij een hoteleigenaar te zijn.”

De zwaarste route was de tocht van Krakow naar Nowisacz. ,,Daar zaten veel steile klimmingen in.” Met hun fietstocht haalden het duo 4.500 euro op voor een busreis voor Roemeense jongeren, die van de zomer naar Ede komen. ,,De fietstocht is voor herhaling vatbaar, ja. Een gedeelte van Oekraïne en Roemenie zou ik best weer willen doen. Dat waren toch wel bijzondere ervaringen met mensen waar we ook thuis zijn geweest.”

Jurian Driesten en Herman Gerritsen waren ook in het plaatsje Corod waar een heel jong predikantenechtpaar het hele dorp op sleeptouw nam om en probeerde met niets alles voor elkaar te krijgen. ,,Het waren hele speciale ervaringen.”

Woensdag 5 juni toont het tweetal om 20.00 uur in de Proosdijkerk foto’s en video’s van hun 2040 lange fietstocht vanuit Ede naar einddoel Szekelykakasd in Roemenië.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie