Veel plezier!

29 mei 2013 om 00:00 Ondernemend

Ga jij elke dag fluitend naar je werk? Ben je tevreden met je takenpakket, collega’s, leidinggevende, balans werk-privé? Of wil je eigenlijk wel heel graag een andere baan, maar blijf je om welke reden dan ook zitten waar je zit?

Recent kwamen er een aantal persberichten voorbij met treffende titels zoals ‘ontevreden medewerker verlaat werkgever niet’ en ‘minder werknemers durven van baan te wisselen’. Als oorzaak wordt voornamelijk gewezen naar de huidige economische omstandigheden en de hiermee samenvallende onzekerheden.

Logisch, zou je kunnen zeggen. Onder andere in situaties waarbij een heel gezin afhankelijk is van het inkomen van de kostwinner en de vooruitzichten bij een carrièrestap minder zekerheid bieden dan de huidige situatie. Maar wat zijn de gevolgen op de lange termijn als je dag in, dag uit met een ontevreden gevoel naar je werk gaat?

Rendement

In economisch mindere tijden waarin organisaties voor grote uitdagingen komen te staan, zie je dat de druk op alle fronten toe kan nemen, en soms meer verwacht wordt van medewerkers. Er wordt kritisch gekeken naar het rendement van alle activiteiten. Hoe kunnen we op een gezonde manier blijven ondernemen? Wat en vooral wie hebben we daarvoor nodig?

Positief verband

Een bijzondere contradictie: Aan de ene kant zijn er de bedrijven die alle zeilen bij moeten zetten om het hoofd boven water te houden. Aan de andere kant zijn er ontevreden medewerkers die toch bij hun werkgever blijven. Uiteraard is het de vraag of je mag stellen dat ontevreden medewerkers minder toegevoegde waarde leveren voor hun werkgever.

Ik ben er van overtuigd dat er een positief verband bestaat tussen het plezier dat mensen in hun werk hebben en de prestaties die zij leveren. De basis voor plezier is voor iedereen anders en uiteraard is hier een belangrijke rol weggelegd voor het management van elke organisatie. Ook nu is het een kwestie van balans in geven en nemen. Maar willen we niet allemaal graag met plezier naar ons werk gaan?

Keuze

Om af te sluiten met woorden uit de vorige column: Deze tijden dwingen ons keer op keer tot het maken van keuzes, en daarbij wordt regelmatig gezegd dat het maken van een verkeerde keuze altijd nog minder erg is dan het maken van geen keuze. Neem je zelf het heft in handen of laat je je leiden door beslissingen die anderen voor je maken? Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde…

Voor meer informatie over Werkmandejong en een overzicht van de actuele vacatures kijk op:

www.werkmandejong.nl

Volg ons ook op Twitter:

@werkmandejong

Jan Werkman / Bas de Jong

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie