Plan Exposeum in de koelkast

29 mei 2013 om 00:00 Voorpagina

Om de verscheidenheid van de cultuur in Ede te verrijken zou de ontwikkeling van een Exposeum volgens het gemeentebestuur kansen bieden voor Ede.

EDE – Het plan voor een Exposeum op de kazerneterreinen in Ede gaat niet door. De laatste twee overgebleven inschrijvers voor het het pand hebben zich terug getrokken. Gaande het proces kregen zij steeds meer het gevoel dat hun initiatief te vroeg kwam in de ontwikkeling van de Veluwse Poort.

door Jan de Boer

Het Exposeum was er in hoge mate op gericht om de kwaliteiten van de Veluwe te verknopen met culturele dynamiek en economische activiteit.

Een eerste belangrijke pijler ervan zou bestaan uit ruimten waar exposities worden georganiseerd vanuit een verbinding tussen kunst en natuur/duurzaamheid. Een tweede belangrijke pijler was museaal en had als thema het verhaal van de Veluwe. Hoewel de laatste kandidaat in gesprekken met het World Food Center (WFC) zeker mogelijkheden van samenwerking zagen, zou dit pas een paar jaar na de start van het Exposeum mogelijk kunnen zijn.

Omdat er geen andere (culturele) initiatieven op korte termijn waren gepland, zou het Exposeum de komende jaren als enige extern gerichte instelling, voldoende aantrekkingskracht moeten hebben voor bezoekers naar het gebied. Dit risico vinden de initiatiefnemers te groot. Het feit dat het station Ede-Wageningen pas in 2018 gereed zou zijn, in plaats van 2016, waar ten tijde van de inschrijving sprake van was, heeft ook meegespeeld bij het tweetal om af te haken. Wethouder Evert van Milligen gaat met de gemeenteraad bekijken wat Ede nu moet doen met het gedeelte van het Frisogebouw waar eerst het Exposeum zou komen.

u Lees verder op pagina 3.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie