Drogist Jan Karens: ‘Adviesfunctie is m’n sterke kracht’

5 juni 2013 om 00:00 Ondernemend

De 62-jarige Jan Karens startte 5 juni 1973 aan de Veenderweg in het winkelcentrum dat in die tijd druk bezocht werd. Groenteboer van Heusden was daar de grote trekker. Nu is Jan Karens dat met zijn drogisterij. Klanten haalt hij uit heel Ede en omstreken. Voordat Karens zich vestigde aan de Veenderweg, werkte hij in twee andere drogisterijen in Stellendam en Goes. ,,Ook was ik een jaar chef van de drogisterij afdeling van V&D Zeist. Toen kwam de mogelijkheid om de drogisterij aan de Veenderweg over te nemen van meneer Van den Berg, die ook wethouder was in Veenendaal. Zijn vrouw stond veel in de winkel.”

Jan Karens 40 jaar drogist aan Veenderweg EDE - Jan Karens viert dat hij veertig jaar als drogist is gevestigd aan de Veenderweg 75. Hij is de enige drogist in Ede, die niet aan een grote keten is verbonden. Jan Karens, die altijd in de winkel in een witte jas is te vinden, is nog altijd eigen baas. De winkel van ‘Karens uw drogist’ is er een van de oude stempel. Een zaak waar je na de aankoop vanaf een blaadje een dropje mag uitkiezen.

Nu is Jan Karens de langst zittende in het rijtje winkels aan de Veenderweg. Het sterkste punt van de drogisterij van Karens is de specialisatie. ,,Dat moet zeker in deze tijd. Veertig jaar geleden was dat anders. Toen had je nog niet de prijzenoorlog in de drogisterij die momenteel wel speelt. Tegen de grote winkelketens kan ik natuurlijk niet op.”

Jaren geleden besloot Karens zich te gaan specialiseren. ,,Je adviesfunctie, dat is je sterke kracht. Ik ben vooral gespecialiseerd in homeopathie en fythotherapie. Fythotherapie is alles van planten en bloemen, dat staat het dichtste bij de natuur. Homeopathie is heel natuurlijk, maar er wordt wel met verdunningen gewerkt. Allopathie is de chemische variant, die verkoop ik ook, daar kun je niet onderuit.”

Veel doet Karens met voedingssupplementen. ,,Ook heb ik veel speciale artikelen. Merken die niet iedereen heeft en waarvan de klanten toch zeggen van ‘bij Karens hebben ze dat’. Bijvoorbeeld producten van Steigerwald. Ik heb een groot, breed assortiment. Daarom ben ik als drogist toch een beetje een begrip geworden. Soms word ik ‘uitgescholden’ voor dokter Karens.”

Ondanks dat meet de Edese drogist zich niets aan. ,,Ik probeer de klanten wel zo goed mogelijk advies te geven. Ik had een keer een dame voor de toonbank, die drie, vier antibioticakuren had gehad tegen een blaasontsteking. Dan springen de tranen je in de ogen. ‘Jongens, jongen, wat jammer’. Antibiotica is een prachtige uitvinding, maar het haalt al de goede bacteriestammen uit je darmen weg, die voor je immuunsysteem belangrijk zijn. Dus iedere infectie heeft vrije doorgang. Daarom zou het goed zijn dat artsen na afloop tegen de patiënt zou zeggen ‘neem een probiotica na die kuur’. Dat heft de nadelige effecten van de antibiotica op.”

Vanwege het 40-jarig bestaan heeft Karens doorlopend aanbiedingen. Omdat Jan en Arendien Karens er een personeelslid bij krijgen, is de winkel in het vervolg ook op maandagmiddag geopend. ,,Op de andere dagen zijn we van 9 tot half 6 open. En tussen de middag zijn we gewoon een uurtje dicht. Heerlijk.”

Drogisterij Karens,

Veenderweg 95,

Ede

Telefoon 0318 613191

Foto:

Jan en Arendien Karens. Rechts medewerkster Gilistine Snoek.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie